Hlavní obsah

Benzín a nafta zdražují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v Česku dál zdražují. Cena benzínu za týden stoupla o 18 haléřů na 30,93 koruny za litr. Nafta od minulé středy podražila o dva haléře na 31,49 Kč/l a je u pump dál dražší než benzín, vyplývá z údajů firmy CCS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 27. březnu

Článek

Natural 95 nyní vyjde řidiče v průměru o 60 haléřů dráž než v půlce února.

Nejdražší pohonné hmoty jsou v Praze a na Vysočině. V metropoli vyjde litr benzínu na průměrných 31,62 koruny a litr nafty na 32,09 koruny. Na Vysočině je natural oproti Praze o šest haléřů levnější, ale naopak diesel o 17 haléřů dražší. Jinde v zemi cena nafty nepřekračuje 32 Kč/l.

Nejlevnější je benzín v Královéhradeckém kraji, kde za něj řidiči v průměru zaplatí 30,48 Kč/l. Nejnižší cenu nafty vykazuje nadále Jihočeský kraj, a to v průměru 31,03 koruny za litr.

Zlevnění se nečeká

„V nejbližším týdnu předpokládáme další mírný růst cen benzínu o několik haléřů nad 31 Kč za litr. U nafty je možná stagnace, případně jenom nepatrné zdražení, jelikož už končí zimní topná sezona,” uvedl analytik Finlord Boris Tomčiak.

Cena ropy Brent v uplynulém týdnu mírně stoupla na 68 dolarů za barel. Koruna vůči americkému dolaru oslabila, což také bude tlačit ceny pohonných hmot nahoru, upozornil ekonom.

„V uplynulém týdnu se na trh s ropou dostaly informace, že Rusko dodrží svůj slib a v nejbližších týdnech omezí produkci a export ropy tak, jak se na tom loni domluvilo s kartelem OPEC. Významná je i zpráva z Venezuely, kde výpadky elektřiny zastavily provoz v exportních terminálech,” popsal některé důvody zdražování ropy Tomčiak.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám