Hlavní obsah

Česko už není nejatraktivnější pro německé investory, předběhlo nás Estonsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko už není pro německé investory nejatraktivnější země střední a východní Evropy. Po třech letech nás předběhlo Estonsko. Vyplývá to z konjunkturálního průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory, který zjišťuje náladu mezi investory a manažery. V Česku nyní vyhlížejí horší časy. Oslabují vyhlídky hospodářství i vlastního podnikání.

Foto: Novinky

Po třech letech nás v čele žebříčku vystřídalo Estonsko.

Článek

Hlavní podíl na poklesu atraktivity mají nedostatek kvalifikovaných lidí a slabé odborné školství, podle investorů největší problémy tuzemska. Znepokojují je také rostoucí mzdové náklady, nedostatečná transparentnost veřejných zakázek a korupce.

Pokud jde o další vývoj ekonomiky, celkem 34 procent firem má pesimistické vyhlídky. U průmyslových firem jde o 42 procent. Tak pesimističtí byli investoři naposledy v roce 2013.

„Obavy vyvolává ochabnutí zahraniční poptávky, zejména v dosavadním českém exportním motoru, automobilovém průmyslu,” uvedl výkonný člen představenstva komory Bernard Bauer.

Žebříček atraktivity zemí regionu (1 - velmi atraktivní, 6 - neatraktivní)
1.Estonsko2,80
2.Česká republika2,84
3.Polsko2,95
4.Slovensko2,98
5.Slovinsko3,02
6.Lotyšsko3,10
7.Litva3,18
8.Chorvatsko3,27
9.Maďarsko3,49
10.Rumunsko3,50

„Současný vývoj v mezinárodní obchodní politice, ať už je to brexit, či obchodní spory, a také domácí bariéry v podobě akutního nedostatku pracovníků a skokového nárůstu mzdových nákladů s sebou nesou nejistoty, které se přirozeně přenášejí do očekávání firem,” dodal.

Každá druhá firma letos počítá s navýšením mzdových nákladů o tři až osm procent. Na ještě vyšší nárůst se připravuje každá pátá. Stoupající náklady na práci se negativně promítají do hodnocení investiční atraktivity Česka.

Reklama

Výběr článků

Načítám