Hlavní obsah

Recese v USA přijde do roku 2021, očekávají ekonomové

Novinky, bož

Ekonomická recese zasáhne Spojené státy do roku 2021. Myslí si to více než tři čtvrtiny ekonomů, kteří se účastnili dotazníkového šetření Národní asociace pro podnikovou ekonomiku (NABE). Upozornila na to agentura Bloomberg.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Kdy přijde recese?

Článek

Celkem 42 procent dotázaných ekonomů očekává, že recese nastane do roku 2020, 22 procent si myslí, že přijde do roku 2021 a celkem 10 procent jich předpokládá začátek recese již v letošním roce.

To znamená, že dohromady 77 procent účastníků šetření čeká recesi nejpozději v roce 2021. Zbylých 26 procent buď očekává začátek recese až po roce 2021, případně si její příchod netroufá předpovídat.

V letech probíhající konjunktury se často hovoří o tom, kdy přijde ekonomická krize – recese. Za jeden ze spolehlivých indikátorů je považováno takzvané zplošťování výnosových křivek amerických dluhopisů.

To znamená, že se výnosy krátkodobých a dlouhodobých dluhopisů stále přibližují, až v jednu chvíli začnou dluhopisy s kratší dobou splatnosti vykazovat vyšší výnosy než dluhopisy s delší dobou splatnosti.

Na konci loňského roku k tomuto došlo u pětiletých a tříletých dluhopisů. Rozdíl mezi výnosy tříletých a pětiletých dluhopisů ale není nejdůležitější. Nejsledovanější výnosovou křivkou je rozdíl mezi dvouletými a desetiletými výnosy z dluhopisů. I tento rozdíl se postupně snižuje, ale k inverzi zatím nedošlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám