Hlavní obsah

Nový Boeing 737 MAX nesmí létat v celé Evropě

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) v úterý pozastavila lety nejnovější verze Boeingu 737 MAX. Důvodem byla havárie stroje v Etiopii. Už předtím uzavřely svůj vzdušný prostor pro tento typ letadla Německo, Francie a Irsko i Velká Británie. V USA provoz tohoto typu nebyl zakázán a Boeing trvá na tom, že jsou tato letadla bezpečná. Akcie firmy ale ještě před zahájením obchodování odepsaly 11 procent.

Foto: Profimedia.cz

Boeing 737 Max

Článek

Zákaz provozu se týká dvou nejnovějších verzí Boeingu 737 MAX-8 a MAX-9. Obě mají stejnou avioniku. „EASA se rozhodla zrušit všechny lety těchto dvou modelů,“ uvedl úřad podle agentury Reuters.

V nových verzích je instalován nový systém, který má zabránit pádu po ztrátě vztlaku. Boeing ovšem o této změně v manuálu neinformoval. Panuje podezření, že právě tento systém přispěl k loňské nehodě téhož typu v Indonésii.

Český Úřad pro civilní letectví uvedl ještě před oznámením EASA, že se bude řídit pokyny Evropské agentury pro bezpečnost letectví.

V úterý odpoledne zakázaly nad svým vzdušných prostorem letadla typu Boeing 737 MAX Německo a Irsko. Ještě dříve vzlety a přistání letadel tohoto typu, která spadla dvakrát za půl roku, kvůli bezpečnosti zakázaly Velká Británie, Čína, Austrálie, Singapur, Argentina a Etiopie. Létat s tímto modelem také přestala řada aerolinek.

Obavy o bezpečnost vyvolala nedělní havárie Boeingu 737 MAX Ethiopian Airlines. Šlo o druhé zřícení tohoto modelu letadla za půl roku.

Letoun Boeing 737 MAX je nový, v provozu je od roku 2017.

Pro americkou společnost Boeing je vlna zákazů velká rána. Británie je třetím největším leteckým trhem světa.

Výrobce v úterý uvedl, že za poslední měsíce dodal aerolinkám 95 letadel, z toho je asi poloviny model 737 MAX.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři prohledávají trosky zříceného etiopského letadla a odnášejí obětiVideo: Reuters

Rozhodnutím EASA se bude řídit i společnost Smartwings, která tento typ využívá. „Společnost Smartwings přijala rozhodnutí pozastavit provoz letadel Boeing 737 MAX 8 s okamžitou platností. Opatření se týká sedmi letadel tohoto typu,“ uvedla mluvčí aerolinek Vladimíra Dufková a omluvila se cestujícím za případná zpoždění nebo zrušení letů.

ČSA, které také patří do skupiny Smartwings Group, ve flotile letadla typu Boeing nemají, řekl Novinkám mluvčí Daniel Šabík.

Akcie Boeingu v úterý na burze v New Yorku klesly o 11 procent.

Anketa

Jak často létáte letadlem?
Více než desetkrát ročně
11,9 %
jen párkrát za rok
27,8 %
jednou za rok
23,7 %
vůbec nelétám
36,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3044 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám