Hlavní obsah

Stop, protisměr. Silničáři na dálnicích nainstalovali první značky

Novinky, bož

V pátek bylo na čtyřech místech českých dálnic instalováno sedm výstražných značek Stop, protisměr. Dvě z nich na dálnici D1 Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), na 41. kilometru u Divišova, instalovalo před kamerami novinářů. Původně těchto sedm značek mělo být instalováno až v červnu. Další značky by měly být instalovány po analýze rizikových úseků.

Instalace dopravní značky „Stop, protisměr“Video: Novinky

 
Článek

Silničáři sedm značek instalovali na 41. kilometru D1 u Divišova, na 357. kilometru D1 u Ostravy, na 146. kilometru D6 u Karlových Varů a v Brně na nultém kilometru D2.

„Jedna taková značka může vyjít zhruba na 1500 korun,” řekl Novinkám mluvčí ŘSD Jan Rýdl. „Lze očekávat, že těch značek se postupně na české dálniční síti objeví několik desítek,” dodal.

„Počty značek a jejich umístění vyplynou na základě rozhodnutí silničního správního úřadu, kterým je ministerstvo dopravy. To rozhodne na základě doporučení Policie ČR,” uvedl Rýdl.

„Budeme používat i další opatření, abychom zamezili špatnému nájezdu do protisměru na dálnici. Kromě těchto značek budeme používat například vodorovné dopravní značení přímo na silničním povrchu. Zvážíme i stavební úpravy některých křižovatek,” uzavřel Rýdl.

„V loňském roce má policie záznamy o 300 vjetí do protisměru, což jsou ale pouze nahlášené případy,” připomněl ředitel BESIPu Tomáš Neřold.

„Bude tu vždy určité procento řidičů pod vlivem drog a podobně, kterým asi nepomůže žádný typ značení,” připustil. „Ale měli jsme tu případy seniorů, kteří udělali tak fatální chybu, že se jim to stalo, i když tam byl standardní zákaz vjezdu, takzvaná jednosměrka,” dodal.

Dispečeři řehlovické správy a údržby dálnice D8 v únoru na kamerách zaznamenali před tunelem Prackovice na Litoměřicku patnáctimetrový autobus s německou registrační značkou, jak se otáčí z původního směru na Německo zpět na Prahu.

Jde o častý a velmi nebezpečný přestupek. Jen několik dní před manévrem řidiče autobusu najela na dálnici D5 škodovka řízená 83letým seniorem do protisměru a po několika kilometrech se poblíž Rokycan na 60. kilometru čelně srazila s jiným vozem.

Co dělat, pokud se ocitnete v protisměru
Zastavte na krajnici, ideálně na levé vedle nejpomalejšího jízdního pruhu, pokud to však možné není, pak neriskujte a zastavte co nejblíže středovému pásu dálnice.
Zapněte varovné blinkry, ať je vaše auto více vidět
Utečte z vozidla v reflexní vestě za svodidla. Bohužel i správně odstavené vozidlo představuje vysoké riziko srážky.
Volejte linku 158 a informujte Policii o své poloze, vyčkejte do jejího příjezdu.
Zdroj: BESIP/www.mdcr.cz

S iniciativou zavést značku Stop, protisměr přišly loni dopravní policie a BESIP. Inspirovaly se příkladem Německa, Rakouska a Slovenska, kde se taková značka osvědčila jako účinná prevence.

Pokud motorista omylem vjede na dálnici do protisměru, měl by zastavit na krajnici, zapnout varovné blinkry, v reflexní vestě odejít z vozu za svodidla a zavolat policii.

Anketa

Souhlasíte se zavedením značky Stop, protisměr?
Ano, měla by být na všech dálničních nájezdech
89 %
Ano, ale měla by být umístěna jen na rizikových místech
7,4 %
Ne
3,6 %
Celkem hlasovalo 283 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám