Hlavní obsah

Stát hospodaří nejhůř za posledních osm let

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní rozpočet byl ke konci února ve schodku 19,9 miliardy korun. Loni byl přitom za stejné období v přebytku 25,8 miliardy. Za zhoršení hospodaření stojí hlavně nárůst výdajů státu, informovalo v pátek ministerstvo financí. Je to nejhorší únorový výsledek za posledních osm let.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu - leden až únor

Článek

Výdaje státního rozpočtu meziročně stouply o skoro 34 miliard, na konci loňského února naopak vylepšil hospodaření skoro o 20 miliard korun příjem prostředků z EU v rámci závěrečných plateb z končícího programového období EU.

„Nárůst výdajů je ovlivněn zejména růstem výdajů na důchody o 8,3 miliardy. Významný vliv na výdajovou stranu měl také nárůst odvodů vlastních zdrojů do rozpočtu EU o 6,5 miliardy,” uvedlo ministerstvo.

Inkaso DPH ve výši 44,6 miliardy korun bylo meziročně nižší o dvě miliardy, výběr spotřebních daní klesl skoro o osm procent na 23,8 miliardy.

Celkové výdaje ve výši 237,3 miliardy korun byly o 33,9 miliardy, tedy o 16,7 procenta nad úrovní stejného období minulého roku. Na sociální dávky šlo skoro o deset miliard více než loni.

„Jedná se o největší negativní saldo prvních dvou měsíců v roce za posledních osm let. Důvodem tohoto propadu jsou především vyšší mandatorní výdaje, způsobené růstem důchodů i platů vyplácených státním zaměstnancům i nárůst investic především těch spolufinancovaných s Evropskou unií,“ uvedla ekonomka Komerční banky Monika Junicke.

Pro letošek je rozpočet schválen se schodkem 40 miliard korun. Podle Junicke letos rozpočet skončí v plánovaném schodku, na rozdíl od předchozích let, kdy výsledek byl lepší než plán.

„Zpomalení ekonomiky povede ke slabšímu růstu příjmů, a kromě již zmíněných vyšších mandatorních výdajů vláda plánuje i výrazné zvýšení investiční aktivity,” upozornila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám