Hlavní obsah

Ekonomika zpomaluje. V posledním čtvrtletí rostla o 2,8 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zpřesněná data ČSÚ potvrdila loňské zpomalení růstu české ekonomiky na tři procenta z předloňských 4,5 procenta. Statistici o desetinu bodu snížili odhad růstu hrubého domácího produktu (HDP) za samotné čtvrté čtvrtletí, dosáhl jen 2,8 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

I navzdory snížení odhadu růstu bylo poslední čtvrtletí jedním z nejsilnějších období loňského roku. Výraznějšího meziročního posílení dosáhlo české hospodářství jen v prvním čtvrtletí, kdy růst činil 4,2 procenta.

Česká ekonomika roste nejpomaleji ze zemí V4, podle analytiků jsou ale čísla stále slušná.

„I když zpřesněný odhad HDP za poslední kvartál loňského roku je o jednu desetinu procentního bodu pod tím předběžný, stále je možné hovořit o velmi dobrém finiši. Na straně poptávky růst podporovala především investiční aktivita a zahraniční obchod. O investicích už předem nebylo pochyb, zvlášť když firmy pod tlakem nedostatku zaměstnanců musejí stále více investovat do nových technologií. Stejně tak bylo možné počítat i s vyššími investicemi do infrastruktury a bydlení,” komentoval ekonom ČSOB Petr Dufek.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Hrubý domácí produkt Česka

„Česká ekonomika tak předvedla velmi dobrý výkon, a to i navzdory stagnaci německé ekonomiky. Ve srovnání mezičtvrtletního růstu se zbytkem regionu si tak Česko udrželo druhou příčku hned za maďarskou ekonomikou,” upozornila ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám