Hlavní obsah

Číňané kupují telefony Huawei, pomáhá vlna vlastenectví

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodeje chytrých telefonů Huawei v Číně v posledním čtvrtletí loňského roku stouply o více než pětinu, meziročně naopak klesly prodeje iPhonů od americké firmy Apple, informoval server CNN. Huawei na domácím trhu podle expertů pomáhá „kampaň“ USA a dalších západních zemí, které čínskou firmu považují za bezpečnostní riziko.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Článek

Huawei prodal v Číně za tři poslední měsíce minulého roku 30 milionů telefonů, skoro třikrát více než Apple, vyplývá z dat zveřejněných tento týden analytickými firmami Canalys a IDC. Prodeje Applu klesly skoro o 20 procent, zatímco Huawei zaznamenal nárůst o 23 procent.

„Napětí mezi USA a Čínou vzbudilo vlastenectví čínských zákazníků,“ tvrdí analytik IHS Markit Jusy Hong. Upozornil navíc na to, že řada čínských firem v závěru loňského roku nabádala zaměstnance, aby dali přednost právě telefonům od Huawei. Snaží se tak telekomunikační společnost podpořit poté, co začátkem prosince v Kanadě na žádost USA zadrželi finanční ředitelku a dceru zakladatele Huawei Meng Wan-čou. USA ji viní z obcházení sankcí vůči Íránů a Huawei podezírají ze špionáže pro čínskou vládu. [celá zpráva]

Ohledně používání zařízení od Huawei v nejnovějších mobilních sítí 5G jsou opatrné i některé další země jako Austrálie, před firmou varoval i český úřad pro kybernetickou bezpečnost. Huawei podezření popírá, hrozí soudy a arbitrážemi.

Číslům Huawei na domácím trhu v poslední době pomohly také slabší prodeje některých domácích konkurentů jako ZTE nebo Xiaomi, dodává CNN.

Huawei má ambici se stát do roka největším světovým výrobcem telefonů, v současné době je na druhém místě před korejským Samsungem, třetí je Apple.

Reklama

Související články

S Huawei končí první ministerstva

Státní úřady začínají zavírat dveře před Huawei a ZTE. Zákaz používání technologií od těchto čínských firem podle zjištění Práva vydalo ministerstvo...

Výběr článků

Načítám