Hlavní obsah

Čínský vývoz v lednu nečekaně vzrostl

– Peking

Čínský vývoz se v lednu meziročně zvýšil o 9,1 procenta, zatímco dovoz o 1,5 procenta klesl. Vyplývá to z oficiálních celních údajů, podle nichž země za první měsíc v roce vykázala obchodní přebytek 39,16 miliardy dolarů (893,6 miliardy Kč). Vývoj zahraničního obchodu se zásadně lišil od očekávání analytiků, kteří předpovídali výraznější pokles na obou stranách bilance.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Podle odborníků, které oslovila agentura Reuters, se měl export snížit o 3,2 procenta po poklesu o 4,4 procenta v prosinci a import měl spadnout o deset procent po snížení o 7,6 procenta. Přebytek v obchodu se měl podle prognózy snížit na 33,5 miliardy dolarů z 57,06 miliardy v prosinci.

Stav obchodu však může být zkreslen načasováním dlouhých svátků lunárního nového roku, které letos byly počátkem února, zatímco vloni v jeho polovině. Analytici považují za předčasné hovořit o zlepšení.

Hospodářský růst Číny se vloni zpomalil na nejslabší úroveň za 28 let. Zhoršení je především výsledkem oslabení poptávky a eskalací obchodních konfliktů se Spojenými státy.

Obchodní přebytek s USA se v lednu snížil na 27,3 miliardy dolarů z 29,87 miliardy v prosinci. V meziročním porovnání se čínský export do USA snížil o 2,4 procenta, zatímco import amerického zboží propadl o 41,2 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám