Hlavní obsah

Pamětní mince lidé rozebrali za čtyři dny

Právo, Jan Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výměna výročních dvacetikorunových mincí, které Česká národní banka (ČNB) vydala ke 100. výročí měnové odluky od Rakousko-Uherska, v pondělí skončila. Mince jsou rozebrány a vyměnit už si nepůjde ani stokorunové bankovky s přítiskem. Právu to potvrdila mluvčí centrální banky Markéta Fišerová.

Foto: ČNB

Článek

Lidé o mince projevili velký zájem, pamětní sada zmizela za čtyři dny. Před pobočkami ČNB po České republice se od první chvíle tvořily fronty, někteří lidé v první den výměny minulou středu přiznávali, že na otevření banky čekali od pěti hodin ráno.

Ještě v pondělí ráno přitom ČNB uváděla, že má stále k dispozici čtvrtinu z celkového počtu mincí. To je 150 tisíc kusů, které byly do večera pryč, i když v pondělí už se před pobočkami netvořily stametrové fronty jako minulý týden. Spolu s mincemi bylo večer rozebráno i všech 200 tisíc bankovek s přítiskem.

Před ČNB v Praze se ve středu začala tvořit fronta už v časných ranních hodinách (Zdroj: Novinky)Video: Novinky

ČNB vydala 200 tisíc kusů mincí od každého ze tří vzorů dvacetikoruny s portréty prvorepublikových ministrů financí Aloise Rašína a Karla Engliše a někdejšího guvernéra národní banky Viléma Pospíšila. Tedy celkem 600 tisíc kusů. Dvě stě tisíc bylo stokorunových bankovek s přítiskem.

Zájemci si mohli vyměnit najednou tři kusy dvacetikorun od každého vzoru za hotovost ve stejné hodnotě a tři stokoruny s přítiskem.

BEZ KOMENTÁŘE: Středeční fronta před pobočkou ČNB v Plzni (Zdroj: Právo)Video: Patrik Biskup, Právo

Podobný zájem byl i o první tranši výročních dvacetikorun, na kterých jsou portréty zakladatelů československého státu Tomáše Garrigua Masaryka, Milana Rastislava Štefánika a Edvarda Beneše. Centrální banka je nabídla lidem k výměně loni 24. října. Od každé mince tehdy ČNB vydala také 200 tisíc kusů. Tyto mince se rozebraly po pěti pracovních dnech, jejich výměna byla ukončena 30. října.

Mince už jen v sadách

S další ražbou a výměnou jednotlivých mincí centrální banka nepočítá. „Dotiskovat se nebudou ani stokorunové bankovky s přítiskem. Pokud budou mince ještě raženy, pak už jen do šestikusových mimořádných sad,“ řekla Právu mluvčí Fišerová.

Narážela na plánované vydání všech šesti příležitostných oběžných dvacetikorun, tedy i s dříve vydanými mincemi s portréty Masaryka, Štefánika a Beneše.

Tyto sady budou v polovině letošního roku k dostání v běžné kvalitě a již v prvním čtvrtletí roku 2019 ve špičkové kvalitě (Proof). Rozdíl mezi nimi je ve výrobním postupu.

Sady mincí ve špičkové kvalitě bude prodávat jejich výrobce Česká mincovna, sady mincí v běžné kvalitě budou distribuovány prostřednictvím smluvních partnerů ČNB pro prodej sběratelského materiálu.

A proč mají lidé o mince nebývalý zájem? „Spojuje se několik faktorů. Lidé mají korunu historicky rádi. Určitou roli hraje i míra spekulace, že jejich děti na mincích vydělají,“ řekl Právu Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund. Podle něj ale hraje roli i estetická rovina, pocit lidí, že získají něco výjimečného a mimořádného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám