Hlavní obsah

V lékárnách chybí mast Framykoin. A dlouhé měsíce ještě nebude

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblíbená mast Framykoin není v lékárnách k sehnání. Za výpadkem výroby firmy Zentiva stojí čekání na schválení provozu nové výrobní linky úřady, zjistily Novinky.

Foto: Koláž Novinky.cz

Článek

„Léčivý přípravek Framykoin mast má od výrobce hlášené přerušení dodávek, a to z výrobních důvodů. Předpokládaný termín obnovení je 30. dubna 2019,” řekla Novinkám mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Barbora Peterová.

Framykoin obsahuje kombinaci antibiotik se širokým spektrem účinku, používá se u dospělých i dětí k místní léčbě kožních infekcí, drobných poranění či popálenin. Je na lékařský předpis.

„Důvodem výpadku je pořízení nové moderní výrobní linky v ceně přes dva miliony eur (51,5 milionu korun), která musela nejdříve projít auditem SÚKL,” upřesnila mluvčí výrobce Zentiva Lucie Šabíková. Výpadek přípravku podle ní firma ústavu nahlásila už začátkem prosince.

Existuje náhrada

„Audit proběhl minulý týden a nebyly zjištěny žádné kritické ani velké nedostatky. Předpokládáme tedy, že povolení od SUKL dostaneme v zákonné lhůtě 30 dnů a výrobu zahájíme okamžitě, jakmile povolení dostaneme,” dodala mluvčí.

Pacientům doporučila, aby se o použití alternativního přípravku poradili se svým lékařem nebo lékárníkem.

Peterová za SÚKL upozornila, že mast je možné nahradit výrobky Bactroban nebo také Fucidin.

Framykoin nebyl k sehnání také po několik měsíců na přelomu let 2015 a 2016. Výrobce tehdy musel přípravek znovu registrovat po změně dodavatele účinné látky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám