Hlavní obsah

Potíže s tureckou elektrárnou za české miliardy. O koupi se nikdo nepřihlásil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O koupi nedokončené turecké uhelné elektrárny Yunus Emre, kterou stavěly české firmy, se nikdo nepřihlásil, informovala Česká exportní banka (ČEB). Termín pro podání nabídek do soutěže vypršel v úterý 29. ledna. ČEB půjčila na projekt Adularya téměř 12 miliard korun.

Foto: EK Media

Turecká elektrárna Yunus Emre

Článek

„V soutěži nebyla podána žádná nabídka. O projekt Yunus Emre a o možnosti koupě se zajímala řada firem a prodej elektrárny dneškem samozřejmě nekončí," uvedl mluvčí ČEB Jan Černý.

ČEB a státní pojišťovna EGAP nyní v Istanbulu jednají o dalších možnostech prodeje, kde jednou z nich je opakování soutěže za upravených podmínek.

Celková pojistná angažovanost EGAP je podle dřívějších informací 16,1 miliardy korun, nesplacená výše jistiny úvěru ČEB byla 11,7 miliardy. Prodejem by se Česku vrátila alespoň část sumy.

Špatné uhlí?

Turecký státní fond TMSF, který elektrárnu nyní spravuje, ČEB i EGAP se nedokončenou elektrárnu stále snaží prodat. ČEB také podal kvůli způsobené škodě trestní oznámení na neznámého pachatele.

Tendr zajišťuje právě fond TMSF. Lidové noviny minulý týden uvedly, že fond odhaduje hodnotu elektrárny na 1,4 miliardy tureckých lir (v přepočtu asi 5,86 miliardy korun). Z tohoto výtěžku má být uspokojen český stát, resp. ČEB coby jediný věřitel. Po započítání daně Turecku a úhrady dalších nákladů by se podle deníku měly nabídky pohybovat okolo v přepočtu asi osmi miliard korun.

Projekt přispěl k potížím společnosti Vítkovice Power Engineering, jež byla hlavním dodavatelem stavby. Elektrárna se začala stavět před šesti lety. Uhlí z nedalekých tureckých lomů podle Vítkovic neodpovídá kvalitě, na jakou jsou kotle elektrárny stavěny. Turecká firma Adularya naopak tvrdila, že je špatný kotel a přestala platit.

Úprava kotle a dostavba elektrárny by mohla přijít až na více než tři miliardy korun. Situaci navíc ztěžuje skutečnost, že po puči v Turecku holding Naksan, do nějž Adularya patří, skončil v rukou státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám