Hlavní obsah

Firma velkého příznivce brexitu Jamese Dysona se stěhuje z Anglie do Singapuru

Novinky, bož

Britský výrobce vysavačů Dyson stěhuje svou centrálu ze západoanglického Malmesbury do Singapuru. Informoval o tom deník Financial Times. Majitelem firmy je miliardář James Dyson, jeden z největších zastánců brexitu. Firma proto musela vysvětlovat, že přesun sídla nijak nesouvisí s odchodem Británie z Evropské unie (EU).

Foto: Profimedia.cz

James Dyson patří k hlasitým zastáncům brexitu.

Článek

Podle firmy za přesunem stojí především fakt, že důležitost britského trhu pro její podnikání stále klesá. Dyson v tuto chvíli vyrábí všechny své produkty v Asii a také tam generuje přes polovinu zisku.

„Ve chvíli, kdy máte dodavatelský řetězec v Asii, vyrábíte na Filipínách, v Singapuru a Malajsii, je zcela zřejmé, že vás změny po brexitu výrazněji nezasáhnou,“ komentoval spekulace o souvislosti stěhování do Singapuru s brexitem šéf firmy Jim Rowan.

Británie by měla EU opustit letos 29. března, rozhodnutí o odchodu padlo na základě výsledků referenda z roku 2016. Kolem odchodu však stále panuje řada otazníků, protože Británie zatím nemá s EU schválenou „rozvodovou” smlouvu upravující vztahy po konci března. Vzrůstají proto obavy z takzvaného divokého brexitu, který by měl zřejmě značné ekonomické dopady.

James Dyson je ve svých 71 letech jedním z nejznámějších britských podnikatelů a investorů. Těsně před referendem v roce 2016 veřejně vyslovil podporu brexitu. Tvrdil, že Británie by na odchodu mohla vydělat 18,5 miliardy liber (542 miliard korun) ročně .

V referendu se nakonec Britové vyslovili těsnou většinou pro odchod z EU, pro bylo 51,9 procenta voličů.

Reklama

Výběr článků

Načítám