Hlavní obsah

Prodeje Renaultu v loňském roce vzrostly o tři procenta. Ale jen díky Číně

Novinky, bož

Francouzská automobilka v loňském roce zvýšila prodeje o 3,2 procenta na 3,88 milionu vozů. V pátek to uvedla agentura Reuters.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na zvýšení prodejů se podílelo i založení společného čínského podniku s tamní společností Brilliance. Prostřednictvím tohoto podniku se prodalo 166 tisíc aut. Pokud bychom však odečetli prodeje společného podniku, odbyt Renaultu by se oproti roku 2017 propadl o 1,2 procenta.

Automobilka očekává, že v následujícím období bude automobilový trh v Evropě i ve zbytku světa stabilní s tím, že chce i v letošním roce dosáhnout mírného růstu prodejů. Pomoci by měla především poptávka v Rusku a Latinské Americe.

Šéf Renaultu Carlos Ghosn byl v listopadu zadržen v Japonsku. Důvodem bylo podezření z finančních machinací, mimo jiné měl přesunout na automobilku ztráty z osobních investic. Ghosn setrvává ve vazbě, stihl ale již stanout před soudem, kde trval na nevině.

Největší akcionář, francouzská vláda, vyzvala společnost, aby za Ghosna začala hledat náhradu. Zatím ho přechodně zastupuje Thierry Bolloré.

Celkem 15 procent akcií Renaultu vlastní japonský Nissan, naopak francouzská automobilka vlastní 43 procent Nissanu.

Reklama

Výběr článků

Načítám