Hlavní obsah

Automobilky na Slovensku vyrobily historicky největší množství vozidel

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordní počet přes 1,08 milionu kusů vozidel vyrobily v roce 2018 automobilky na Slovensku. Ve čtvrtek to oznámil tamější svaz automobilového průmyslu. Slovensko si tak udrželo v přepočtu na počet obyvatel postavení světové jedničky ve výrobě automobilů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na ilustračním foto výroba automobilů Škoda.

Článek

„Bilance uplynulého roku dopadla velmi dobře, což nás těší. Automobilový průmysl však čekají v krátké budoucnosti významné změny. Tento rok bude proto mimořádně náročný,“ řekl prezident svazu Alexander Matušek.

„Letošní rok bude automobilový průmysl ve znamení přípravy na globální výzvy, které souvisejí hlavně s legislativou v oblasti snižování emisí. Kvůli tomu nastane rozvoj trhu s vozidly na alternativní pohon. To přinese dopady na výrobu vozidel a součástek,“ dodal Matušek.

Automobilový průmysl tahounem ekonomiky

Přes milion automobilů vyrábí automobilky na Slovensku již od roku 2015. V roce 2017 bylo na Slovensku vyrobeno 1,03 milionu vozidel. V zemi vyrábí automobily Volkswagen Slovakia v Bratislavě, Kia Motors Slovakia u Žiliny, PSA Group Slovakia u Trnavy a v závěru roku 2018 začal s výrobou nabíhat také Jaguar Land Rover u Nitry. Letos by měl proto počet vozidel vyrobených na Slovensku podle odhadu stoupnout na 1,15 milionu kusů.

Slovensko vyrábí nejvíc aut v přepočtu na obyvatele, Česko je druhé. Automobilový průmysl je hlavním tahounem exportně orientované slovenské ekonomiky. Na celkové průmyslové produkci se podílí téměř 47 procenty a na hrubém domácím produktu 13 procenty. Předloni v tomto odvětví pracovalo na pětimilionovém Slovensku téměř 155tisíc lidí.

Celoroční statistika výroby aut v Česku za loňský rok ještě zveřejněna nebyla, předloni se v tuzemsku vyrobilo rekordních 1,414 milionu vozů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám