Hlavní obsah

Žluté vesty dusí francouzskou ekonomiku. Prodejci chtějí, aby výprodeje začaly dřív

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Letošní zimní výprodeje by měly začít dříve než plánovaného 9. ledna, myslí si někteří francouzští obchodníci. Doufají, že by tak mohli dohnat výpadek v tržbách, který v listopadu a prosinci způsobily demonstrace takzvaných žlutých vest, napsal list Le Figaro. Ve Francii určuje termíny výprodejů stát.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Hasič zasahuje během demonstrace tzv. žlutých vest v Paříži.

Článek

Podle předsedy Konfederace francouzských nezávislých obchodníků (CDF) Francise Palombiho zaznamenali členové jeho organizace v průměru ztráty na tržbách kolem 25 procent. Současnou situaci přirovnal k období teroristických útoků z listopadu 2015, které měly na maloobchod podobně negativní vliv.

S návrhem posunout začátek výprodejů na 2. nebo 3. ledna místo na 9. ledna se proto už obrátil na státní tajemnici při ministerstvu hospodářství a financí Agnés Pannierovou-Runacherovou, řekl Palombi rádiu France Info. Od opatření si pro obchodníky slibuje možnost „zahájit leden za ne až tak katastrofálních podmínek”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policista tasil zbraň na rozvášněné demonstrantyVideo: Reuters

Podle únorové ankety o zimních výprodejích, kterou provedla obchodní a průmyslová komora středofrancouzského regionu Île-de-France, vyjádřilo 65 procent oslovených pařížských prodejců nespokojenost s průběhem letošních zimních výprodejů. Na vině je rozmach prodeje přes internet a rozšířená domněnka, že na síti se zboží dá koupit levněji.

Konkurenci povánočním výprodejům vytváří i ze Spojených států okopírovaná předvánoční slevová akce, takzvaný černý pátek (Black Friday). V neposlední řadě byli oslovení prodejci toho názoru, že datum je špatně vybrané - výprodeje podle nich začínají příliš pozdě a trvají příliš dlouho.

Ve Francii se velké výprodeje konají dvakrát do roka, začínají vždy v lednu a v červnu. Zákon z roku 2015 stanovil jejich délku na šest týdnů. Prodejci smějí v tomto období prodávat zboží se ztrátou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám