Hlavní obsah

MMF schválil novou úvěrovou pomoc pro Ukrajinu

Mezinárodní měnový fond (MMF) schválil novou úvěrovou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě 3,9 miliardy dolarů (88 miliard Kč). Kyjev by měl podle ministerstva financí ještě tento měsíc od MMF obdržet 1,4 miliardy dolarů, o výplatě zbývajících peněz bude rozhodnuto v příštím roce.

Foto: Mykhailo Markiv, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

MMF podporuje ukrajinskou ekonomiku poznamenanou válkou od roku 2014 po anexi poloostrova Krym Ruskou federací a vypuknutí bojů na východě země.

Pomoc ale byla od dubna 2017 de facto zmrazena, protože na Ukrajině vázly reformy a vláda se dlouho zdráhala zvýšit ceny plynu na tržní úroveň. Ceny byly od sovětských časů uměle drženy nízko.

Pomoc nahrazuje dřívější program

Nová pomoc je dojednána na 14 měsíců a nahrazuje dřívější program v hodnotě 17,5 miliardy dolarů. Peníze mají Ukrajině pomoci udržet stabilitu a důvěru investorů v období, kdy se budou v zemi konat prezidentské a parlamentní volby.

„Ukrajinské úřady s podporou mezinárodní komunity úspěšně obnovily makroekonomickou stabilitu a růst,“ uvedl po schválení nové úvěrové pomoci první náměstek výkonné ředitelky fondu David Lipton.

„Obezřetná rozpočtová a měnová politika a pružný měnový kurz pomohly snížit schodek rozpočtu i běžného účtu. Rezervy byly zčásti obnoveny a zvýšila se důvěra,“ dodal.

Reklama

Související články

Ukrajina se obává další ekonomické krize

Ukrajina stojí před další krizi, varují tamní ekonomové. Země sice v říjnu uzavřela dohodu s Mezinárodním měnovým fondem (MMF), který poskytne Ukrajině další...

Výběr článků

Načítám