Hlavní obsah

ČNB: České banky jsou odolné

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dohledové zátěžové testy ČNB prokázaly odolnost tuzemských bank a pojišťoven. Oba sektory jsou dále připraveny odolávat zhoršeným podmínkám ekonomiky, informovala v pátek národní banka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka

Článek

„Souhrnné výsledky dohledových zátěžových testů největších domácích bankovních skupin, tvořících 76 procent aktiv bankovního sektoru v ČR, potvrdily jejich odolnost vůči hypotetickému nepříznivému ekonomickému vývoji,” řekla mluvčí ČNB Markéta Fišerová.

Kapitálová vybavenost testované části bankovního sektoru by zůstala výrazně nad osmiprocentním regulatorním minimem i v případě naplnění zátěžového scénáře, který předpokládal silný pokles ekonomické aktivity v ČR i zahraničí.

Banky mají podle ČNB dostatek kapitálu a sektor je ziskový.

Dohledových zátěžových testů pojišťoven se v letošním roce zúčastnilo 18 tuzemských pojišťoven, které mají na trhu 93procentní podíl. Zátěžový test byl zaměřen na testování dopadu investičních rizik, rizika přírodních katastrof a u neživotního pojištění i rizika poklesu pojistného.

Zvýšili rezervu

„Souhrnné výsledky zátěžového testu ukazují, že pojišťovací sektor byl ke konci roku 2017 dostatečně kapitálově vybaven a byl schopen absorbovat relativně významné změny rizikových faktorů,” dodala mluvčí. Nejvýznamnější dopad ze sledovaných rizik mělo na pojišťovny riziko spojené s investicemi do akcií a riziko poklesu cen státních dluhopisů, dodala banka.

Zátěžové testy proběhly letos v září na datech ke konci roku 2017. ČNB poprvé využila metodiku Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA), kterou přizpůsobila podmínkám tuzemského bankovního sektoru v České republice. Vedle již v minulosti testovaného úvěrového rizika se tak testování nově týkalo také tržního a operačního rizika, úrokových a neúrokových výnosů, nákladů a kapitálu.

ČNB také oznámila rozhodnutí bankovní rady, podle kterého budou banky od roku 2020 opět odvádět více do rezerv na ochranu úvěrového trhu. Banka zvýšila tzv. sazbu proticyklické kapitálové rezervy na 1,75 procenta. V současnosti je to jedno procento, od začátku příštího roku 1,25 procenta a od července 1,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám