Hlavní obsah

Zastavení dotací? Nikdo to s námi zatím neřešil, uvedl Agrofert

Společnost Agrofert Holding nevidí právní důvod pro zastavení nebo vracení evropských dotací, které čerpá, jak o tom mluvil komisař EU pro rozpočet Günther Oettinger. Uvedl to ve středu mluvčí firmy Karel Hanzelka, podle nějž s Agrofertem dosud nikdo záležitost neřešil. Přístup k dotacím ohrožuje podezření na střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO).

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodově.

Článek

Oettinger ve středu uvedl, že Evropská komise nehodlá vyplácet firmám spojovaným s premiérem Andrejem Babišem (ANO) žádné dotace, dokud nebude vyjasněna situace okolo Babišova možného střetu zájmů. [celá zpráva]

Hanzelka na dotaz ČTK sdělil, že Agrofert dosud nemá žádný oficiální podnět, na který by měl reagovat.

Babiš byl majitelem Agrofertu, po schválení novely zákona o střetu zájmů v Česku svůj majetek převedl do svěřenských fondů, protože podle novely nesmějí mít firmy členů vlády přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám. Od srpna ale v Evropské unii platí pro posuzování střetu zájmů nová pravidla a právní služba EK dospěla koncem listopadu k závěru, že český premiér z činnosti Agrofertu stále profituje, má zájem na ekonomickém úspěchu firmy a jako premiér má možnost ovlivňovat rozhodování. Oettinger se k věci vyjádřil v Evropském parlamentu při projednávání bodu s názvem „Střet zájmů a ochrana rozpočtu EU v České republice”.

Záznam: Debata europoslanců o možném střetu zájmů Andreje BabišeVideo: ČTK

Hanzelka konstatoval, že Agrofert má zatím informace jen z médií. „Pokud je nám známo, kroky Evropského parlamentu jsou namířeny směrem k České republice. V Agrofertu v tuto chvíli nemáme žádný oficiální podnět, na který bychom měli reagovat. Nikdo nás nekontaktoval, nikdo s námi v této záležitosti nic neřešil," uvedl.

Mluvčí Agrofertu dodal, že různé státní orgány firmu v posledních letech intenzivně kontrolují. Vše je podle práva, uvedl s poukazem na právní analýzy Agrofertu. Babiš podle něj učinil vše, co po něm český právní systém vyžadoval.

„Svěřenské fondy neřídí ani neovládá. Agrofert čerpá dotace zcela v souladu s českým i evropským právem a podle stejných pravidel jako všichni ostatní příjemci dotací v ČR. Nevidíme jakýkoli právní důvod, proč bychom měli zastavit čerpání dotací, či dokonce dotace vracet,” doplnil mluvčí.

Babiš proti závěrům právní služby EK argumentuje prvotní právní analýzou vypracovanou pro českou vládu, podle níž je vše v souladu s českými i evropskými předpisy. Otázka údajného střetu zájmů je věcí výkladu nových evropských předpisů, míní předseda vlády.

Podle právní služby EK bylo letos zatím Agrofertu na evropských dotacích vyplaceno 82 milionů eur (2,1 miliardy Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám