Hlavní obsah

Valná hromada ČEZ zamítla všechny návrhy akcionářů kolem Šnobra

Aktualizováno

Páteční valná hromada energetické společnosti ČEZ zamítla všechny návrhy minoritních akcionářů kolem Michala Šnobra, kteří ji iniciovali. Kromě procesních bodů byl přijat pouze protinávrh vedení firmy, týkající se povinnosti předkládat valné hromadě návrh koncepce podnikatelské činnosti společnosti jednou za čtyři roky. Dosud časové určení chybělo, akcionáři kolem Šnobra navrhovali dvouletý interval.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel ČEZ Daniel Beneš

Článek

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží asi 70 procent akcií firmy. Valná hromada ČEZ se na popud minoritního akcionáře konala poprvé.

Minoritní akcionáři ČEZ, kteří jsou sdružení kolem kritika současného vedení firmy Michala Šnobra, podali hned v úvodu páteční valné hromady protest proti programu jednání a hromadu opustili.

Šnobr kritizoval mimo jiné, že na pořad jednání nebyla zařazena diskuze o případném prodeji hnědouhelné elektrárny Počerady. Právě menšinoví akcionáři přitom páteční valnou hromadu iniciovali.

Šnobr ve svém vystoupení uvedl, že jako kvalifikovaní akcionáři požádali soud, aby je pověřil svolat valnou hromadu v takovém rozsahu, v jakém chtěli.

ČEZ už dříve uvedl, že přijal na pořad valné hromady všechny body, které právně mohl.

Šnobr v pátek také vyzval generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše, aby se do pondělí distancoval od svých slov, že páteční valná hromada je nadbytečná. Pokud tak neučiní, vyzve dozorčí radu společnosti, aby přezkoumala jeho kompetenci vést firmu.

Valná hromada energetické společnosti ČEZ se v pátek poprvé konala na popud minoritního akcionáře. Tématem jednání měla být mimo jiné strategie firmy nebo opční program, který mohou manažeři ČEZ využít na nákup akcií společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám