Hlavní obsah

Německý antimonopolní úřad si posvítí na Amazon

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý antimonopolní úřad zahájil vyšetřování provozovatele internetového obchodu Amazon.de. Úřad má v úmyslu zkontrolovat jeho jednání vůči obchodníkům na německém trhu. Ve čtvrtek o tom informoval server německé veřejnoprávní televize ARD Tagesschau.de.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Jeden ze skladů Amazonu v Německu

Článek

Amazon v Německu provozuje internetový obchod Amazon.de, který je největší na německém trhu. Úřad bude zkoumat, zda se firma nedopustila zneužití dominantního postavení na trhu.

Problém u Amazonu podle úředníků spočívá v tom, že na jedné straně vystupuje jako prodejce, ale na druhé straně v rámci svého obchodu zprostředkovává i prodeje pro další obchodníky. Z této pozice by prý Amazon mohl ostatní obchodníky omezovat.

„Přezkoumáme, zda Amazon využívá svého postavení na trhu k omezování ostatních obchodníků,“ nechal se slyšet šéf úřadu Andreas Mundt s tím, že antimonopolní úřad bude zkoumat především podmínky, jež Amazon předkládá obchodníkům, kteří chtějí využívat jeho platformu.

Amazon dosud neobdržel oznámení o zahájení vyšetřování. Pokud dojde úřad k závěru, že Amazon skutečně zneužívá svého postavení, může mu nařídit, aby svého jednání zanechal. „Udělení finančního trestu očekávat nelze,“ dodal server Tagesschau.de.

Reklama

Související témata:

Související články

Amazon má rekordní zisk, tržby zklamaly

Zisk amerického Amazonu se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil na rekordních 2,9 miliardy dolarů (66 miliard korun) z 256 miliónů dolarů (5,8 miliardy Kč)...

Čeští knihkupci se nelekli a porazili Amazon

Příslovečný boj Davida s Goliášem připomíná úspěchem završený střet Ondřeje a Jana Schickových, knihkupců z pražského Antikvariátu Valentinská, a jejich kolegů...

Výběr článků

Načítám