Hlavní obsah

Inflace mírně zpomalila. Zdražila zelenina, brambory až o 20 procent

• Aktualizováno
Novinky, bož

Spotřebitelské ceny rostly v říjnu meziročně o 2,2 procenta. Vyplývá to z dat, jež zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Oproti předchozímu měsíci ceny stouply o 0,4 procenta. Výrazně podle statistiků zdražily brambory - meziměsíčně o 19,4 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Zelenina v úhrnu oproti září zdražila o 5,5 procenta. Čokoláda zdražila o 4,9 procenta a sýry či tvarohy o 1,4 procenta. Ceny pohonných hmot byly v říjnu nejvyšší od prosince 2014.

Meziročně zelenina zdražila o 10,3 procenta, naopak polotučné trvanlivé mléko je oproti loňskému říjnu levnější o 4,2 procenta. Meziročně zlevnilo i ovoce, a to o 4,1.

 Brambory zdražilo sucho, benzín slabá koruna

„Důvodem je letošní sucho, které zapříčinilo špatnou úrodu, v případě brambor třetí nejhorší v historii sledování,” řekl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda k růstu cen brambor o téměř 20 procent.

„Růst cen pohonných hmot umocňovala poměrně slabá koruna, která ke konci měsíce znehodnotila na svoji nejslabší úroveň vůči dolaru za poslední více než rok,” připomněl ekonom.

„Poměrně slabou úroveň vykazovala koruna i vůči euru. Slabá koruna je klíčovým proinflačním činitelem uplynulých měsíců, a nejinak tomu tedy bylo právě i v říjnu,” uzavřel Kovanda.

Reklama

Související články

Inflaci v září zbrzdily slevy v dopravě

Meziroční růst spotřebitelských cen v září zpomalil na 2,3 procenta ze srpnových 2,5 procenta. Zlevnila doprava po zavedení slev na vlaky a autobusy. Dál...

Výběr článků

Načítám