Hlavní obsah

Dobrá sezona. Turistů v Česku přibylo

V hotelech, penzionech a kempech v Česku se ve třetím čtvrtletí ubytovalo 7,4 milionu turistů, což bylo meziročně o 5,7 procenta víc. Počet přenocování stoupl o 4,3 procenta na 20,6 milionu noclehů. Trend rostoucí návštěvnosti se tak znovu potvrdil i v hlavní turistické sezoně, uvedl ve středu Český statistický úřad.

Foto: Milan Malíček, Právo

Český Krumlov

Článek

Přibylo domácích i zahraničních hostů. Lidí z Česka přijelo meziročně o 7,5 procenta víc, zahraničních návštěvníků o 3,6 procenta.

„Rezidentů se ubytovalo o 800 tisíc více než hostů ze zahraničí,” uvedl ČSÚ. Z cizinců bylo tradičně nejvíc turistů z Německa - 589 tisíc. Němci tak opět tvořili zhruba pětinu zahraniční klientely v ubytovacích zařízeních v ČR, v porovnání s loňskem jejich počet stoupl o 2,6 procenta.

Na druhém místě skončili návštěvníci ze Slovenska, téměř 224 000 představovalo nárůst o 5,4 procenta. Čínských turistů přijelo přes 214 000, meziročně skoro o čtvrtinu víc. Přibylo také Poláků, Američanů a Britů. Nepatrně se naopak snížil počet hostů z Jižní Koreje a téměř o pět procent z Ruska.

Z hlediska regionů přibylo hostů ve všech krajích ČR. Nejvyšší přírůstek zaznamenal Karlovarský kraj, kde se ubytovalo o 13,5 procenta lidí víc než loni. Víc než desetiprocentní nárůst byl také ve Zlínském, Plzeňském, Moravskoslezském a ve Středočeském kraji. Tradičně nejvíc turistů zamířilo do Prahy, ve třetím čtvrtletí téměř 2,3 milionu.

Méně noclehů v Praze

Počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních v Česku dosáhl ve 3. čtvrtletí roku 2018 celkem 20,6 milionu nocí, což bylo o 4,3 procenta více než ve stejném období předchozího roku. K dynamice přitom i zde více přispěli turisté z tuzemska.

Jediným krajem, kde došlo meziročně k poklesu počtu noclehů všech turistů je Praha, s celkovým úbytkem 1,1 procenta. Počet přenocování cizinců v Praze poklesl o 2,2 procenta.

Zhruba desetina zahraničních turistů se v Česku ubytovala v ostatních ubytovacích zařízeních, kam spadá i Airbnb. Z 27,8 milionu zahraničních návštěvníků šlo o 2,6 milionu lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám