Hlavní obsah

Praha je po Vídni druhým nejlepším městem pro život a podnikání v regionu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha je po Vídni druhým nejlepším městem ve střední a jihovýchodní Evropě pro život a podnikání. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Arcadis Sustainable Cities Index (Index trvale udržitelných měst). Mezi stovkou světových metropolí se české hlavní město umístilo na celkovém 23. místě.

Foto: Novinky

Praha

Článek

Index každé dva roky sleduje a porovnává vybraná města ve třech kategoriích – lidé, podnikání a dlouhodobě udržitelný rozvoj.

Na prvním místě žebříčku se umístil Londýn před švédským Stockholmem a skotským Edinburghem. Vídeň skončila pátá za Singapurem.

„Praha je hodnocena jako takzvaný vyrovnaný inovátor. Ve dvou sledovaných pilířích (kvalita života jejích obyvatel a úroveň podnikatelského prostředí) se umístila celosvětově velmi vysoko. Index oceňuje například dostupnost a kvalitu zdravotní péče v Praze, bezpečnost našeho hlavního města, rozvoj turismu, řadu příležitostí k podnikání a širokou nabídku pracovních míst,“ uvedla Lenka Matějíčková z české pobočky Arcadis.

„Přední místo Praze ve středoevropském srovnání zajišťuje množství zeleně, dostupnost a kvalita zdravotní péče a vyváženost pracovního a osobního života,“ dodala.

Chtělo by to zlepšit dopravu

Studie Prahu chválí i za množství zeleně, naopak doporučuje zlepšit dopravní situaci. „K poměrně rychlým a snadným opatřením patří z našeho pohledu rozvoj záchytných parkovišť, která budou vázána na páteřní systém městské hromadné doprav,“ dodala Matějíčková. Klíčové je podle ní také dobudování vnitřního a vnějšího dopravního okruhu a rozvíjení sítě pražské městské hromadné dopravy, jako je například linka metra D.

Zlepšit by se mělo také zpracování odpadních vod.

Za Prahou se umístila Varšava, která je globálně 54., a Budapešť, jež skončila celosvětově na 57. místě.

Arcadis’ Sustainable Cities Index
1.Londýn
2.Stockholm
3.Edinburgh
4.Singapur
5.Vídeň
6.Curych
7.Mnichov
8.Oslo
9.Hongkong
10.Frankfurt

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám