Hlavní obsah

Slovensko chce zrušit nejmenší eurocentové mince

– Bratislava
Právo, ivi

Svaz obchodu Slovenské republiky navrhuje zrušení jedno a dvou centových mincí. Národní banka Slovenska (NBS) už vydala souhlasné stanovisko, čeká se ještě na ministerstvo financí.

Foto: Profimedia.cz

Eurocentové mince

Článek

Svaz odůvodnil tento krok aktuálními problémy sektoru obchodu s používáním těchto mincí. „Zrušení by bylo přínosem pro zákazníky i obchodníky. Máme nedostatek pracovníků, a i kvůli používání jedno a dvou centových mincí se někdy u pokladen tvoří fronty,“ upozornil předseda svazu Pavol Konštiak.

Zrušením nejmenších centových mincí by se podle Konštiaka uvolnilo zákazníkům místo v peněžence a obchodníci by nemuseli trávit čas počítáním a balením mincí.

„Omezení používání jedno a dvou centových mincí v hotovostním peněžním oběhu by mohlo přinést racionalizaci peněžního oběhu nejen pro NBS, ale i pro ostatní účastníky hotovostního peněžního oběhu,“ řekla pro server HNonline.sk mluvčí ministerstva financí Alexandra Gogová. Na oficiální souhlas resortu se ale zatím čeká.

Nejmenší centové mince zrušily v minulosti například také Itálie a Nizozemsko. Před patnácti lety zrušilo Slovensko používání 10 a 20haléřových mincí. Euro zavedlo v roce 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám