Hlavní obsah

Telekomunikacím v Česku vládne Kellner

Novinky, Tomáš Volf

Společnosti O2 a CETIN ze skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera se loni podílely na tržbách telekomunikačních firem 44 procenty. Tržby oboru se blíží 120 miliardám, T-Mobile měl podíl 23 procent a Vodafone 11 procent. Vyplývá to ze zprávy o vývoji trhu, kterou vydal Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Podíl telekomunikačních firem na tržbách v ČR v roce 2017.

Článek

Podíl samotného O2 je 25 procent. Na tržbách za rok 2017 se 48 procenty podílely dvě podle tržeb největší společnosti O2 a T-Mobile. Podílu 77 procent pak na celkových tržbách dosáhly čtyři největší společnosti celkem, to je včetně výše uvedených i se zahrnutím společnosti Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN) a Vodafonu.

„Společnosti, v nichž je kapitálově majoritně zastoupen holding PPF, se podílejí na celkových vykázaných tržbách zhruba 44 procenty,“ uvedl ČTÚ.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Kellner na ekonomickém fóru na Žofíně

Podle úřadu loni souhrnné tržby telekomunikačních firem stouply o 2,4 procenta na 117,3 miliardy korun. Stále větší podíl na tržbách tvoří přenos dat a tržby za šíření rozhlasového a televizního vysílání, menší podíl pak volání a SMS.

PPF získala O2 v roce 2013, kdy koupila od Španělů většinový podíl v Telefónice za 64 miliard korun. O dva roky později vyčlenila telekomunikační infrastrukturu do CETIN. Pod něj spadají kromě infrastruktury mobilních služeb i pevné sítě nebo datová centra.

PPF podniká v řadě oborů od bankovnictví až po biotechnologie. Působí v Evropě, Rusku, Asii a v USA. Přes 98 procent akcií PPF vlastní Petr Kellner, jeho majetek Forbes odhaduje na 310 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám