Hlavní obsah

Novým majitelem ostravské huti bude britská Liberty House

Právo, Pavel Karban
Aktualizováno

Skupina ArcelorMittal se dohodla na prodeji svých ocelářských podniků v České republice, Rumunsku, Makedonii a Itálii s britskou společností Liberty House. Ta se tak zřejmě stane novým majitelem huti ArcelorMittal Ostrava, na kterou získala předkupní právo.

Foto: Pavel Karban, Právo

Huť ArcelorMittal Ostrava

Článek

Informaci potvrdila mluvčí huti Barbora Černá Dvořáková s tím, že skupina ArcelorMittal obdržela od skupiny Liberty House závaznou nabídku na akvizici podniků ArcelorMittal Ostrava, ArcelorMittal Galati (Rumunsko), ArcelorMittal Skopje (Makedonie) a ArcelorMittal Piombino (Itálie).

Skupina ArcelorMittal se má zbavit několika evropských podniků kvůli koupi italské huti Ilva. Tu Evropská komise (EK) komise schválila jen pod podmínkou, že ArcelorMittal přijde s návrhem kompenzací.

„Tyto čtyři podniky jsou součástí kompenzací odsouhlasených mezi společností ArcelorMittal a EK v průběhu řízení souvisejícího s akvizicí italské huti Ilva,“ upřesnila Dvořáková.

Dodala, že podmínkou pro uzavření transakce je dokončení akvizice huti Ilva, schválení kupce EK a projednání s místními odborovými organizacemi a Evropskou odborovou radou ArcelorMittal.

Liberty získala předkupní právo

Podle mluvčí jednání se zájemci v záležitosti prodeje dalších výrobních zařízení, která jsou součástí tzv. kompenzačního balíčku, dále pokračují.

Předseda odborů ocelárny AMO Roman Bečica upozornil, že Liberty se automaticky nestane novým vlastníkem huti, ale má předkupní právo.

„Evropská komise teď bude zkoumat všechny ty aspekty, které ta firma zadala pro prodej,“ poukázal s tím, že odbory hned požádaly o co nejvíce informací o firmě.

Liberty akvizicí zdvojnásobí výrobní kapacitu

Britská komoditní společnost Liberty je součástí globální skupiny GFG Alliance Sanjeeva Gupty. Nákupem ostravské huti a firem v Rumunsku, Makedonii a Itálii vzroste její výrobní kapacita na více než 15 miliónů tun oceli ročně.

Zařazení čtyř ocelářských center do portfolia společnosti Liberty více než zdvojnásobí celkovou výrobní kapacitu kovozpracujících podniků spadajících do jejího portfolia, která už nyní zaujímá silné postavení ve Velké Británii a Austrálii. Zdvojnásobí se i počet zaměstnanců.

Ve Spojeném království působí firma zejména jako dodavatel oceli a hliníku pro automobilový a letecký průmysl a specializovaná inženýrská odvětví, v Austrálii pak dodává ocel hlavně pro odběratele ve stavebním průmyslu a infrastruktuře. Skupina také vyrábí ocel pro automobilový průmysl a další sektory v USA.

ArcelorMittal Ostrava vyrábí ročně více než dva milióny tun oceli, která má uplatnění zejména ve stavebnictví a strojírenství. Firma je také největším výrobcem silničních svodidel v Česku, své výrobky dodává do více než 40 zemí. Huť a její dceřiné společnosti mají téměř sedm tisíc zaměstnanců, průměrný měsíční výdělek v roce 2017 byl 36 646 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám