Hlavní obsah

Světová banka bude hodnotit státy podle toho, jak investují do svých občanů

Skupina Světové banky představila nový systém, který státy hodnotí na základě jejich schopnosti rozvíjet lidský kapitál. Cílem kroku je přimět vlády, aby efektivněji investovaly do vzdělání a zdravotnictví, napsala agentura Reuters.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Jim Yong Kim, prezident Světové banky.

Článek

Nejhůře si v „indexu lidského kapitálu“ vedly africké země, přičemž na posledním místě se v žebříčku hodnocení umístily Čad a Jižní Súdán. Nejlépe si naopak vedl Singapur, za nímž následovaly Jižní Korea, Japonsko a Hongkong.

Pořadí hodnotí budoucí potenciál produkce a příjmů pro občany 157 zemí a v konečném důsledku potenciální hospodářský růst těchto zemí. Žebříček se opírá o hodnocení zdravotnictví, vzdělávání a očekávané průměrné délky života v daných státech.

V průměru 56 procent dnes narozených dětí podle indexu ztratí více než polovinu svých potenciálních celoživotních příjmů, protože vlády neinvestovaly dostatečně, aby zajistily, zdraví a vzdělání svých občanů, a nepřipravily je tak lépe na pracovní život.

V Čadu by podle indexu produktivita a potenciál výdělků nové generace představovaly jen asi 29 procent z potenciálu za ideálních podmínek. Pro srovnání, nejlépe hodnocený Singapur podle žebříčku naplňuje 88 procent svého potenciálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám