Hlavní obsah

Valná hromada České spořitelny rozhodla o vytěsnění drobných akcionářů

Aktualizováno

Valná hromada České spořitelny ve středu rozhodla o nuceném přechodu, tzv. vytěsnění minoritních akcionářů. Všechny akcie banky získá majoritní vlastník, rakouská finanční skupina Erste Group. Zaplatí drobným akcionářům za každou akcii spořitelny 1328 korun. Informovala o tom sama banka.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Erste Group dosud vlastnila 98,97 procenta akcií spořitelny, s nimiž je spojen 99,52procentní podíl na hlasovacích právech. Akcie Erste se obchodují na pražské burze, akcie České spořitelny nikoliv. Vedle Erste vlastní 0,59 procenta akcií spořitelny česká města a obce. Zbytek akcií je v držení akcionářů z řad firem a fyzických osob.

Cena za akcii vyplacená drobným akcionářům vychází ze znaleckého posudku společnosti KPMG ČR. S vytěsněním drobných akcionářů bude ukončeno obchodování akcií České spořitelny na volném trhu RM-Systému, což je poslední trh, kde je možné s akciemi spořitelny obchodovat.

Česká spořitelna
Je největší bankou v ČR podle počtu klientů, ke konci června jich měla 4,64 milionu. V prvním pololetí 2018 jí vzrostl čistý zisk meziročně o 2,6 procenta na 7,9 miliardy Kč. Mateřská Erste Bank je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Erste Group v roce 2000 koupila spořitelnu za 19 miliard korun, což v přepočtu na akcii činilo 240 korun.

Erste tento krok umožní snížit náklady, které vyplývají z roztříštěné vlastnické struktury, uvedl analytik BH Securities Štěpán Křeček.

„Je překvapující, že majoritní akcionář k tomuto kroku nesáhl již daleko dříve,” doplnil analytik Fio banky David Brzek. Minoritních akcionářů ČS je malé množství, často jde obce či akcionáře z kuponové privatizace a jejich dědice, uvedl Křeček.

Analytik Czech Funds Lukáš Kovanda připomněl, že tuzemské samosprávy získaly bezúplatně akcie spořitelny v roce 1992 při transformaci někdejší České státní spořitelny na akciovou společnost. Původně vlastnily 20procentní podíl. Většina samospráv však od té doby svůj podíl prodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám