Hlavní obsah

Albert od ledna zvedne mzdy o 17 procent

Obchodní řetězec Albert zvýší od ledna příštího roku mzdy pokladních, prodavačů, skladníků a dalších provozních zaměstnanců v průměru o 17 procent. Minimální navýšení bude činit šest procent. Ve čtvrtém čtvrtletí firma vyplatí také mimořádný bonus až 3000 korun. Společnost se na tom dohodla s odboráři.

Foto: Ahold ČR

Prodejna řetězce Albert

Článek

Průměrnou výši mzdy firma neuvedla, podle odborů však dosáhla průměrná mzda v českém maloobchodu letos 18 tisíc korun. Například konkurenční diskonty Lidl zvýšily od března nástupní mzdu pokladních a prodavaček o pětinu na 28 tisíc korun.

„S výsledkem vyjednávání jsem spokojena a doufám, že stejně spokojeni budou i provozní zaměstnanci. Právě jich – pokladních, prodavačů, pekařů či skladníků – se týká největší nárůst mezd. Věříme, že tato podoba vyjednávání bude pokračovat i v dalším období,” uvedla prezidentka Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb Renáta Burianová.

Podle personálního ředitele obchodů Ctirada Nedbálka firma do oblasti mezd investuje značné částky. „Také díky tomu jsme v uplynulých dvou letech snížili fluktuaci o polovinu a výrazně zvedli spokojenost, kterou měříme v pravidelných průzkumech,” dodal Nedbálek.

Za posledních 25 měsíců se mzdy v provozních pozicích podle firmy zvýšily v řetězci v průměru o 49,5 procenta. Albert z nizozemské skupiny Ahold patří mezi největší soukromé zaměstnavatele v Česku. Ve více než 300 supermarketů a hypermarketů pracuje na různé pracovní úvazky přibližně 17 tisíc lidí.

Přidávají i ostatní řetězce

Od loňska se tempo růstu platů v tuzemských obchodech výrazně zvýšilo, mzdy navýšila většina velkých obchodních řetězců, některé i vícekrát. Nutí je k tomu nedostatek provozních pracovníků a snaha udržet si ty stávající.

Na začátku září oznámily navýšení mezd zaměstnancům prodejen v průměru o 7,3 procenta supermarkety Billa. Navýšení tak dosáhne zhruba 2000 Kč. Kaufland zvýšil od června mzdy zaměstnancům na provozních pozicích v prodejnách o 26 procent. Minimální nástupní plat na nejnižší pozici asistenta prodeje na plný úvazek stoupl na 24 tisíc Kč, v Praze na 26 tisíc.

Diskonty Lidl, které jsou stejně jako Kaufland součástí německé skupiny Schwarz, zvýšily od března nástupní mzdu pokladních a prodavaček o pětinu na 28 tisíc korun, v Praze na 29 tisíc korun. Penny Market zvýšil od loňska mzdy čtyřikrát. Od prvního srpna mzdy zaměstnancům na prodejnách vzrostly minimálně o 2000 korun u plného úvazku. Od srpna tak bere pokladní v první mzdové úrovni minimálně 20 tisíc korun.

Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku stoupla v letošním druhém čtvrtletí na 31 851 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám