Hlavní obsah

Nedostatek sena nahrává překupníkům, zemědělci platí trojnásobek

Letošní nedostatek sena způsobený dlouhodobým suchem nahrává překupníkům. Cena sena výrazně roste. Oproti loňským zhruba 600 korunám za velký balík nyní chovatelé zaplatí i trojnásobek. Trhu ovlivňuje i poptávka z Německa, kde letošní mimořádné sucho poškodilo značnou část úrody. Němci dávají za balík v přepočtu až 2000 korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Letošní nedostatek sena způsobený dlouhodobým suchem nahrává překupníkům.

Článek

Ve středních Čechách mají zemědělci často ani ne poloviční sklizeň proti loňsku. Oproti loňským cenám za balík sena platí i trojnásobek, řekla ČTK Jana Holíková, která hospodaří na loukách v okolí Zákolan na Kladensku.

Seno se dováží také ze Slovenska či Polska. Balík pak vychází až na 2000 korun, protože doprava nákladní soupravou stojí kolem 30 korun za kilometr, dodala Holíková.

Agrárníci: Na pastvinách už nic není

Další chovatel, který má dva koně v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku, postupně za balík sena platil 500 korun, poté zhruba 700 korun a nyní očekává cenu kolem tisíce korun. Ročně potřebuje necelou třicítku balíků, proto nyní uvažuje o tom, že si začne dělat seno vlastní.

Problémy se senem mají i chovatelé v Plzeňském kraji. „Denně nám volá strašně lidí, jestli nemáme seno na prodej. Hlavně malí farmáři a chovatelé koní ho nemají kde kupovat. Na pastvinách už nic není,” uvedl předseda krajské agrární komory Jaroslav Šíma.

Němci podle něj dávají za balík sena o hmotnosti 250 až 350 kilogramů v přepočtu kolem 2000 korun, přitom v běžných letech je cena pětinová. Obrovská poptávka začala před jedním a půl měsícem a stále roste. Ještě větší nedostatek hlásí okolní státy, zejména země na západ od Česka.

Ministerstvo chystá kompenzace za sucha

Seno chybí téměř v celé republice. Ministerstvo zemědělství chystá kompenzace za škody způsobené suchem, vztahovat se budou i na seno. „Odškodnění pro zemědělce za škody způsobené letošním suchem v tuto chvíli připravujeme. Kompenzace budou určeny právě i na škody na produkci krmných plodin včetně sena,” řekl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Nebývalá letní sucha se negativně projevila i na sklizni u našich jižních a západních sousedů. Německý svaz zemědělců (DBV) v srpnu odhadoval, že se letos sklidí 36 miliónů tun obilnin. To je o pět miliónů tun méně, než se předpokládalo. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám