Hlavní obsah

Strmý pád ruské měny nebere konce, dolar už stojí víc než 70 rublů

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rubl v pondělí oslabil nad hranici 70 rublů za dolar, a byl tak nejslabší za dva a půl roku. Informovala o tom agentura Reuters, podle které ruskou měnu oslabuje nejistota a obavy z dopadu amerických sankcí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu rublu

Článek

Ruská měna po zahájení obchodování oslabila až na 70,16 rublu za dolar, za rok je slabší o 19 procent. Rubl zasáhly nové americké sankce, oslabování souvisí i s výprodejem dalších měn tzv. rozvíjejících se trhů regionu, včetně koruny. Podle listu Financial Times (FT) sráží rubl i obavy o nezávislost centrální banky.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj kurzu ruského rublu ke koruně

Rubl oslabuje i vůči koruně. Sto rublů se v současnosti podle kurzu ČNB prodává za necelých 32 korun, na začátku roku to bylo 38 korun. Loni v létě stálo sto rublů více než 40 korun.

Nové americké sankce souvisí s údajnou účastí Ruska na otravě ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Británii a podle ekonomů by zemi mohly připravit v přepočtu o miliardy korun. [celá zpráva]

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Žena vybírá rubly z bankomatu v Moskvě

Ruská centrální banka bude v pátek rozhodovat o úrokových sazbách, guvernérka prosazuje jejich zachování či zvýšení. Je ale pod tlakem Kremlu poté, co premiér Dmitrij Medvěděv minulý týden prohlásil, že úroky u úvěrů v zemi by měly být nižší.

„Toto vměšování do měnové politiky přišlo v nejhorší možnou dobu a výrazně dopadlo na rubl," řekl FT analytik Ulrich Leuchtmann ze společnosti Commerzbank. „Chce Medvěděv napodobit tureckého prezidenta, jehož výzvy ke snižování úrokových sazeb způsobily propad jeho měny?" dodal.

Další propad rublu by ale podle agentury Reuters měly omezit exportně orientované firmy, které výhodného kurzu využívají k prodeji nahromaděných dolarů a eur a nakupují rubly, které využijí v Rusku třeba na úhradu daní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám