Hlavní obsah

Svastiku nemáte? Obchodní řetězec čelí kritice za trička se sovětskými symboly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontroverze na internetu vyvolal počin amerického řetězce Walmart, který dal do prodeje trička se sovětskou symbolikou: srpem a kladivem a nápisem CCCP, což v azbuce znamená zkratku SSSR pro Svaz sovětských socialistických republik.

Foto: Walmart

Článek

Trička, mikiny i nátělníky nabízí Walmart i na svém e-shopu za ceny od 15 do 30 dolarů (330 až 660 Kč). Na nabídku „cool (senzačních)“ triček ale v komentářích přímo na stránkách internetového obchodu reagují rozhořčení zákazníci.

„Se svastikou nemáte?“ ptají se například diskutující. Obchod podle nich nahrává Kremlu a propaguje symboly státu, který má na svědomí vraždy a utrpení miliónů lidí.

„Symboly masových vražd, dostupné za snížené ceny. Díky, Walmarte,“ ironicky poznamenala na Twitteru americká publicistka Anne Applebaumová, svého času oceněná Pulitzerovou cenou za knihu „Gulag. Historie“ o sovětských vězeňských táborech.

„Doufám, že ,géniům‘ v marketingu Walmartu je zle, když se zpětně podívají na tento hloupý nápad,“ přisadil si finančník William Browder, který se před několika lety zasadil o přijetí protiruských sankcí v americkém Kongresu.

Nechybějí ovšem ani parodie, ani výzvy k bojkotu řetězce, podle kterého se symboly někdejšího Sovětského svazu staly kontroverzními ikonami popkultury podobně jako třeba tvář revolucionáře Che Guevary.

Anketa

Měl by Walmart přestat prodávat oblečení se symboly SSSR?
Ano
37 %
Ne
63 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1968 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám