Hlavní obsah

Nálada v německých podnicích je nejlepší od února

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nálada německých podnikatelů a manažerů se v srpnu po několikaměsíčním propadu výrazně zlepšila a je nejlepší od února letošního roku. Vyplývá to z pravidelného průzkumu Institutu ifo. Index podnikatelského klimatu, který je založen na průzkumu mezi zhruba devíti tisíci německými firmami, v srpnu stoupl na 103,8 bodu z červencových 102,3 bodu.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Důvěra německých podnikatelů v ekonomiku

Článek

„Nálada v nejvyšších patrech německých firem se citelně zlepšila,“ uvedl ředitel institutu Clemens Fuest s tím, že další zkoumaný index – podnikatelské situace, v němž živnostníci a manažeři hodnotí aktuální situaci svého podnikání – za poslední měsíc stoupl ze 105,4 na 106,4 bodu.

Třetí zkoumaný index očekávání, který odráží očekávání podnikatelů z pohledu vývoje ekonomiky i vlastní živnosti v nejbližších šesti měsících, poskočil z 98,2 na 101,2 bodu.

„Zřejmě ani ne tak teplé letní počasí, ale spíše (dočasné) uvolnění obchodního napětí v kombinaci se solidními ekonomickými fundamenty zlepšily náladu německých podniků,” komentoval výsledky indexu hlavní ekonom ING pro Německo Carsten Brzeski.

V problémech je stále více obchodních partnerů

„To se v následujících měsících očividně může změnit. Ačkoliv se v poslední době zdá, že EU je poněkud stranou amerického zájmu, seznam německých exportních partnerů poškozených sankcemi, cly nebo ekonomickými krizemi stále roste,” předpokládá Brzeski.

Mezi tyto partnery patří například Čína, Rusko, Turecko, Írán a v budoucnu se k nim může připojit i Velká Británie, jejíž osud po brexitu zůstává stále nejasný.

„Síla německého exportního sektoru vždy spočívala v jeho rozrůzněnosti a skutečnosti, že není závislý na jednom jediném obchodním partnerovi. Takže i když slabé euro by si dokázalo poradit s případnými efekty cel nebo sankcí, seznam zemí v problémech začíná být očividně příliš dlouhý,” uzavřel ekonom.

Reklama

Výběr článků

Načítám