Hlavní obsah

Nejlepším městem pro život na světě je Vídeň

Novinky, Markéta Jasanská

Podle výzkumu The Economist Intelligence Unit (EIU) je hlavní město Rakouska nejlepším místem pro život na světě. Vůbec poprvé je evropská metropole na prvním místě. Praha skončila v žebříčku 60.

Foto: Reuters

Vídeň

Článek

Vídeň porazila favorita Melbourne. Australské velkoměsto si prvenství drželo sedm let.

Žebříček, který mezi sebou porovnává 140 metropolí, zohledňuje velkou škálu faktorů, mimo jiné stabilitu dané země, úroveň zdravotní péče, kultury a životního prostředí nebo vzdělání. Každá z těchto oblastí má jiný procentuální význam v samotném hodnocení.

Kromě těchto dvou měst se v desítce nejlepších umístila Ósaka, Vancouver nebo Calgary. Do první desítky se kromě Vídně dostalo už jen jedno evropské město, a to Kodaň na devátém místě. Zato Austrálie má v první desítce hned tři zástupce, kromě Melbourne i Sydney a Adelaide. Tři zástupce má i Kanada - Vancouver, Toronto a Calgary. V první desítce není žádné město v USA a kromě dvou japonských měst ani žádné asijské.

Praha si oproti minulému roku pohoršila o jednu příčku. Skončila na 60. místě. Lépe se ve střední a východní Evropě žije jen v Budapešti. Ta je společně s Prahou jediné město bývalého východního bloku, které se v nejvyšší kategorii žebříčku objevilo.

EIU zveřejnilo nejen deset nejlepších, ale i nejhorších míst k žití. Na posledním místě skončil senegalský Dakar. Velkou roli v klasifikaci nejméně přívětivých míst hraje kriminalita, terorismus nebo válka, proto se zde vyskytují města jako syrský Damašek nebo největší město Pakistánu Karačí.

Z výzkumu dále vyplývá, že skoro polovina hodnocených měst si v průběhu pěti let polepšila. Nejvíce se zlepšil Abidžan, největší město Pobřeží slonoviny. Hned za ním se umístila vietnamská Hanoi a srbský Bělehrad.

Deset nejlepší míst k žití podle EIU
1. Vídeň (Rakousko)
2. Melbourne (Austrálie)
3. Ósaka (Japonsko)
4. Calgary (Kanada)
5. Sydney (Austrálie)
6. Vancouver (Kanada)
7. Toronto (Kanada)
8. Tokio (Japonsko)
9. Kodaň (Dánsko)
10. Adelaide (Austrálie)
60. Praha (Česká republika)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám