Hlavní obsah

Benzín a nafta za poslední týden zdražily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v uplynulém týdnu zdražily. Průměrná cena benzínu Natural 95 stoupla o devět haléřů na 33,35 koruny za litr a nafta stála ve středu v průměru 32,47 Kč/l, což je o dva haléře více než před týdnem. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 8. srpnu

Článek

V předchozím týdnu ceny pohonných hmot stagnovaly a předtím dva týdny klesaly. Maxim za poslední 3,5 roku dosáhly počátkem června a pak znovu před polovinou července. Průměrná cena Naturalu 95 se na začátku června přiblížila úrovni 33,50 koruny za litr a u nafty přesáhla 32,60 koruny za litr. Motoristé tak platili nejvíce od prosince 2014.

Jednoznačně nejdražší pohonné hmoty nadále zůstávají v Praze, kde litr benzínu koupí řidiči v průměru za 34,29 koruny a litr nafty za 33,45 koruny. Hlavní město je tak jediným regionem, kde průměrná cena benzínu přesahuje 34 korun a cena nafty 33 korun. Na rovných 33 korun za litr pak stoupla průměrná cena nafty na Vysočině.

Naopak nejlevnější jsou pohonné hmoty v Jihočeském a Ústeckém kraji. Na jihu Čech vyjde litr benzínu na 32,86 koruny a litr nafty na 31,97 koruny, v Ústeckém kraji na 32,87 koruny a 31,97 koruny. Pod 33 korunami za benzín a pod 32 korunami za naftu se drží ceny ještě v Královéhradeckém kraji.

Ropa ve středu zlevňovala

Ceny ropy ve středu klesaly, neboť investory znepokojila eskalace obchodního sporu mezi Spojenými státy a Čínou. Údaje čínského celního úřadu navíc ukázaly, že dovoz ropy do Číny v červenci zůstal na relativně slabé úrovni.

Severomořská ropa Brent tak krátce před 18:00 SELČ vykazovala pokles o 3,3 procenta na 72,20 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela 3,6 procenta na 66,66 dolaru za barel.

K poklesu cen ropy přispěla i zpráva o překvapivém růstu zásob benzínu v USA. Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) oznámil, že zásoby benzínu se minulý týden zvýšily o 2,9 miliónu barelů, zatímco analytici podle průzkumu agentury Reuters počítali s poklesem, a to o 1,7 miliónu barelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám