Hlavní obsah

BMW postaví v Maďarsku novou továrnu za miliardu eur

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá automobilka BMW investuje miliardu eur (25,6 miliardy korun) do výstavby nové továrny na výrobu aut v Maďarsku. Zaměstná přes tisíc lidí a budou zde vyrábět i elektromobily.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Logo BMW

Článek

BMW postaví nový závod na 400 hektarovém pozemku u maďarského města Debrecín na východě země.

„Investice dosáhne výši jedné miliardy eur,“ řekl v úterý podle agentury MTI maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Podle šéfa maďarské diplomacie bude nový závod vybaven nejmodernější technologií a budou se zde vyrábět také elektromobily. O jaké konkrétní modely má jít, zatím automobilka neupřesnila. „Výrobní kapacita by měla dosáhnout 150 tisíc automobilů ročně,“ řekl Szijjártó. Podle ministra závod BMW zaměstná už v začátcích přes tisíc lidí.

V Maďarsku momentálně působí automobilka Suzuki v Ostřihomi, Mercedes v Kecskemétu a Audi ve městě Győr. V zemi se vyrobí téměř 500tisíc automobilů ročně, v naprosté většině na export. Výroba automobilů představovala podle statistického úřadu v roce 2016 třetinu průmyslové výroby v zemi a tvořila deset procent HDP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám