Hlavní obsah

Brusel chce po ubytovací službě Airbnb, aby přesněji informovala o cenách

Novinky, tov

Evropská komise (EK) vyzvala americkou společnost Airbnb, aby upravila způsob, kterým informuje o cenách ubytování. Dosavadní forma odporuje spotřebitelskému právu EU. Musí být také zřejmé, zda jde o ubytování v soukromí, či nikoli, informovala EK v pondělí na svých webových stránkách.

Foto: Petr Horník, Právo

Eurokomisařka Věra Jourová

Článek

Ceny, jak je známý americký internetový zprostředkovatel ubytování Airbnb nyní zveřejňuje, nejsou podle komise dostatečně transparentní.

„Stále více turistů si objednává ubytování na dovolené on-line. Popularita ale nemůže omlouvat nedodržování spotřebitelských pravidel,“ uvedla eurokomisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věra Jourová.

Zákazníci podle ní musejí snadno předem zjistit, kolik za co zaplatí včetně všech poplatků, a mají mít záruku férových pravidel například pro situaci, kdy pronajímatel zruší nabídku.

Z nabídky ubytování má být také hned zřejmé, zda je v soukromí, nebo jde o profesionálního poskytovatele (hotelové zařízení), protože pravidla na ochranu zákazníka se u nich liší.

Airbnb má čas do konce srpna, aby představila změny, kterými vyhoví požadavkům. Evropská komise a úřady na ochranu spotřebitele je poté vyhodnotí. Pokud nebudou uspokojivá, hrozí Airbnb zatím blíže neupřesněné sankce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám