Hlavní obsah

ČNB: Přehřátý trh práce tlačí na růst cen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trh práce je v Česku přehřátý a vytváří inflační tlaky kvůli vysokému růstu mezd. Domácí ekonomika na rozdíl od vnějšího prostředí nepředstavuje zdroj nejistot, vyplývá z jednání bankovní rady České národní banky (ČNB), jehož závěry byly v pátek zveřejněny. ČNB koncem června jednomyslně zvýšila úrokové sazby.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka

Článek

„Indikátory z trhu práce svědčí o jeho pokračujícím přehřívání. Zaměstnanost v prostředí silné poptávky po práci dále výrazně rostla a překonala prognózu,” stojí v záznamu z jednání, který ČNB zveřejnila na svém webu. Dodává, že růst mezd v prvním čtvrtletí podle očekávání dále zrychlil.

Podle statistiků inflace v Česku v červnu stoupla na 2,6 procenta a ceny tak rostly nejrychleji od loňského listopadu. [celá zpráva]

Poslední vývoj zahraničních výrobních cen, v němž se projevuje růst cen komodit, hodnotili členové rady jako riziko pro inflaci v krátkém období. Na druhou stranu podle nich globální nejistoty spojené s rizikem eskalace obchodních válek a dopady brexitu mohou způsobit, že v delším horizontu bude zahraničí působit naopak protiinflačně.

Oslabování koruny může pokračovat

Oslabení koruny souvisí podle vyjádření členů rady s odlivem kapitálu z rozvíjejících se ekonomik do dolarových aktiv z důvodu nárůstu globálních nejistot. Tento jev může přetrvávat delší dobu. Na druhou stranu v režimu volně plovoucího kurzu jsou podle nich výkyvy v řádu několika procent běžné. Současné oslabení kurzu koruny ve druhém čtvrtletí považují členové bankovní rady za spíše mírné.

Kurz koruny vůči euru se v pátek pohybuje okolo 25,90 Kč/EUR, minulý týden bylo euro i za více než 26 korun. Ekonomové ještě na jaře s oslabováním koruny nepočítali a kurz odhadovali spíše kolem 25 korun za euro. [celá zpráva]

ČNB na jednání koncem minulého měsíce rozhodla o zvýšení základní úrokové sazby, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, o 0,25 procentního bodu na jedno procento. Pro zvýšení hlasovalo všech šest přítomných členů bankovní rady včetně guvernéra Jiřího Rusnoka. Na jednání podle záznamu chyběl viceguvernér ČNB Mojmír Hampl.

Reklama

Výběr článků

Načítám