Hlavní obsah

Benzín a nafta opět zdražily, vrátily se k více než tříletému maximu

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku za poslední týden opět mírně zdražily. Cena benzínu Natural 95 stoupla proti minulé středě o pět haléřů na 33,43 koruny za litr. Nafta byla dražší o čtyři haléře, motoristé za litr platili v průměru 32,58 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 11. červenci

Článek

Ceny se vrátily na úroveň ze začátku června, kdy byly nejvyšší za posledních 3,5 roku.

Nejdražší paliva zůstávají v Praze, kde řidiči natankují litr benzínu za průměrných 34,36, což je o šest haléřů více než před týdnem. Litr nafty vyjde v Praze na 33,48 koruny, což představuje mezitýdenní zdražení o pět haléřů.

V žádném dalším regionu Česka zatím průměrná cena benzínu nepřekročila 34 korun za litr. Litr nafty je za více než 33 korun ještě v Kraji Vysočina, kde tuto hranici překročil o dva haléře. Je tak o 14 haléřů dražší než před týdnem.

Naopak nejméně platí řidiči za benzín v Královéhradeckém kraji, kde čerpací stanice nabízejí litr v průměru za 33 korun. To je o čtyři haléře více než před týdnem. Nejlevněji v tomto regionu vychází i litr nafty s průměrnou cenou 32,13. Ještě před týdnem stál o tři haléře méně.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Dělník kontroluje v noci ropovod firmy Lukoil u západosibiřského města Kogalym.

Podle ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy budou pohonné hmoty zdražovat ještě v příštím týdnu, čímž zřejmě překročí další maxima. „Plně se totiž projeví zdražení ropy z přelomu června a července, kdy barel severomořské ropné odrůdy Brent zdražil zpět k úrovni takřka 80 dolarů za barel,” upřesnil.

„Ceny benzínu po zbytek července zůstanou pod 34 korunami za litr a ceny nafty zase v tomto měsíci nepřekročí úroveň 33 korun za litr. Dramatické zdražování je nepravděpodobné, neboť na trhu s ropou dochází v těchto dnech ke zvolnění situace,” dodal s tím, že cena ropy Brent se aktuálně propadla pod úroveň 75 dolarů za barel.

Reklama

Výběr článků

Načítám