Hlavní obsah

Česká měna nečekaně oslabuje, euro stojí už přes 26 korun

Novinky, Tomáš Volf

Česká měna v úterý dál oslabila nad hranici 26 korun za euro a je nejslabší od loňského srpna. Na jaře přitom většina analytiků očekávala další posilování koruny a o prázdninách viděli euro za 25 korun. Korunu i další měny v regionu negativně zasáhlo politické napětí v eurozóně a eskalace obchodní války ze strany amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru.

Článek

Euro zdražilo nad 26 korun na konci minulého měsíce a oslabování koruny dál pokračuje. V úterý tuzemská měna dočasně oslabila na 26,16 koruny za euro. Oslabování koruny překvapilo analytiky a trend nezměnilo ani zvýšení sazeb ČNB z minulého týdne. [celá zpráva]

V dubnové anketě Novinek většina ekonomů očekávala do prázdnin posilování koruny k hranici 25 Kč za euro nebo i pod ní. Při svých odhadech počítali s tím, že se ekonomicko-politické napětí uklidní, což se ovšem nevyplnilo. [celá zpráva]

Nákupy Čechů na dovolených v eurových destinacích proto nebudou až tak výhodné, jak se původně čekalo. Euro se ve směnárně nyní prodává za zhruba 26,20 koruny.

Investoři se zbavují korunových aktiv

„Koruna si vede ne trochu, ale výrazně hůře, než jsem odhadoval v dubnu. A ztrátám koruny nemusí být konec ani v červenci,“ řekl Novinkám analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Nevylučuje dokonce ani skokové oslabení koruny směrem k hladině  27 Kč/EUR, což byla ještě do loňského dubna intervenční hladina držená ČNB.

„Rovněž je nutné si uvědomit, že řada zahraničních investorů drží korunová aktiva jako například státní dluhopisy ještě z dob, kdy ČNB uplatňovala tzv. kurzový závazek. A právě prodej korunových aktiv zahraničními investory může během července výrazně akcelerovat oslabení koruny,“ dodal.

Důvody oslabení koruny v posledních týdnech jsou podle něj trochu záhadou. ČR, podobně jako další středoevropské země, nevykazuje žádné makroekonomické nerovnováhy a ČNB navíc zvyšuje úrokové sazby. „Důvod oslabení koruny je tak nutné hledat především v negativní náladě na finančních trzích, která v posledních týdnech postihla měny emerging markets (nové trhy) a ve druhé polovině června výrazně i středoevropský region,“ uvedl.

Novák však z dlouhodobějšího pohledu tří až šesti měsíců očekává opětovné posílení koruny vzhledem k dobrému stavu ekonomiky.

„Regionálním měnám nesvědčí turbulence na německé politické scéně, kde se kancléřka Merkelová dostává do stále těžší pozice. Obecně pak měnám rozvíjejících se trhů neprospívá eskalace obchodních válek ze strany amerického prezidenta Donalda Trumpa,“ komentoval situaci hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Podobné důvody pro oslabování koruny vidí i ekonom Raiffeisenbank František Táborský. „Vývoj je jiný, než očekávaly všechny banky včetně nás i ČNB. Nicméně se pouze naplnila rizika, která jsme zmiňovali. Situace se nezlepší, dokud se neuklidní politika v eurozóně a obchodní války tažené USA,“ řekl Novinkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám