Hlavní obsah

V Holýšově se budou vyrábět karoserie pro autobusy Mercedes a Setra

Právo, Jan Švábek

Německý výrobce autobusů EvoBus, spadající do koncernu Daimler, výrazně rozšíří svůj závod v Holýšově na Domažlicku. Přesně za rok chce ve městě odstartovat výrobu karoserií pro cestovní autobusy Mercedes-Benz a Setra. Firma zde 20 let vyráběla jen komponenty.

Foto: Evobus

EvoBus v Holýšově se výrazně rozrůstá, v příštím roce zde začne vyrábět karoserie pro cestovní autobusy.

Článek

Novinku EvoBus oznámil v pátek, kdy se na západ Čech sjely špičky koncernu.

„Staneme se samostatným závodem na produkci karoserií cestovních autobusů. Za rok jich v Holýšově budeme schopni vyprodukovat až tři tisíce,“ řekl Právu ředitel závodu Volkan Tutal.

Rozloha závodu se zdvojnásobí

Závod se ze stávajících deseti hektarů rozroste na 23,4 hektaru. Výrobní plocha nabobtná o třicet tisíc metrů čtverečních. Ke stávajícím 650 zaměstnancům přibudou čtyři stovky nováčků – od technologů přes administrativní pracovníky až po svářeče a montéry.

Podnik do Holýšova přesune část výroby z Mannheimu. „Kromě celých karoserií pro cestovní autobusy budeme v Holýšově vyrábět i komponenty pro městské autobusy,“ dodal ředitel výroby Daimler Buses Marcus Nicolai.

Foto: Evobus

EvoBus v Holýšově se výrazně rozrůstá, v příštím roce zde začne vyrábět karoserie pro cestovní autobusy.

Podle šéfa Daimler Buses Tilla Oberwördera do Holýšova přiteče významná část z 340 miliónů eur, které firma vynaloží na rozšíření výroby.

Dvě stovky bytů

U silnice první třídy, která Holýšov protíná, už vznikají základy pro obří komplex hal. Podle místního starosty město s investorem spolupracuje na projektu výstavby dvou stovek bytů.

„EvoBus založí bytové družstvo, které bude spravovat. Počítáme s tím, že část bytů bude určena i občanům města,“ sdělil Právu starosta Holýšova Jan Mendřec (BEZPP). Ten se neobává, že by rozšíření podniku mělo přinést větší problémy s agenturními pracovníky.

„V EvoBusu většinou pracují Češi, kteří sem dojíždějí i z Plzně. Samozřejmě jsou tam i cizinci, ale konkrétně s těmi nemáme žádné problémy,“ uvedl starosta.

EvoBus patří k významným světovým hráčům na trhu cestovních autobusů. V České republice se za posledních 12 let prodalo dva tisíce strojů. Společnost Daimler Buses je největším a nejziskovějším výrobcem autobusů na světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám