Hlavní obsah

Česko čelí 12 mezinárodním arbitrážím za víc než 35 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko čelí 12 mezinárodním arbitrážím, z toho pět souvisí s investicemi do fotovoltaických elektráren. Souhrnná výše všech žalovaných nároků přesahuje 35 miliard korun. Vyplývá to z údajů ministerstva financí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ministerstvo financí ČR

Článek

Největší částku požaduje v mezinárodní arbitráži společnost Diag Human, a to zhruba jednu miliardu dolarů (přibližně 22 miliard korun). Kvůli nerealizovaným obchodům s krevní plazmou vedla společnost s Českem spor o miliardy korun už dříve. Oproti předchozí arbitráži, ve které firma požadovala komerční nárok proti ministerstvu zdravotnictví, je nová žaloba z prosince 2017 investičním nárokem na základě mezinárodní dohody.

V pátek nizozemský Nejvyšší soud (NS) zamítl kasační stížnost firmy na ČR, která souvisela s dřívější arbitráží mezi Diag Human a ministerstvem zdravotnictví. Podle ministerstva se tak podařilo zachránit zhruba 13 miliard korun. Diag Human podobné žaloby podal v několika dalších zemích. Arbitráž na základě mezinárodní dohody vedená ministerstvem financí tak pokračuje. „Páteční rozhodnutí neznamená konec investiční arbitráže," řekl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Jedním z nejnovějších sporů státu je arbitráž se společností Fynerdale Holding z loňského prosince kvůli údajnému pochybení ČR vůči firmě v souvislosti s trestním stíháním v kauze obchodu s potravinářským mákem. Firma požaduje 2,38 miliardy korun. MF v rámci veřejné zakázky, jíž se účastnilo šest mezinárodních advokátních kanceláří, vybrala na základě nejnižší nabídkové ceny rakouskou kancelář Zeiler.partners.

Novou arbitráží z letošního května je spor o zhruba 483 miliónů korun se společností Alcor. V tomto případě se kauza týká pozemků v Praze, na kterých byly v minulosti vybudovány veřejné komunikace. Jde o pozemky, které jsou pod Jižní a Štěrboholskou spojkou, Rozvadovskou spojkou a Cínoveckou.

Přehled probíhajících sporů:
Jméno žalobceDatum zahájeníV čem podle investora spočívalo porušení závazků ČRŽalovaná částka
Voltaic Network8.5.2013legislativní změny v oblasti obnovitelných zdrojů energiecca. 3 mld. Kč
Photovoltaik Knopf Betriebs8.5.2013legislativní změny v oblasti obnovitelných zdrojů energie
I.C.W. Europe Investments8.5.2013legislativní změny v oblasti obnovitelných zdrojů energie
WA Investments - Europa Nova8.5.2013legislativní změny v oblasti obnovitelných zdrojů energie
Natland Investment Group N.V., Natland Group Limited, G.I.H.G. Limited, Radiance Energy Holding S.a.r.l.8.5.2013legislativní změny v oblasti obnovitelných zdrojů energie
A11Y Ltd13.10.2014údajně nedostatečná výše příspěvků na pomůcky pro nevidomé a zrakově postiženécca. 565 mil. Kč
WCV Capital Ventures Cyprus Limited, Channel Crossings Limited25.9.2015rušení některých povolení k provozování videoloterjních terminálůcca 1 mld. Kč
A.M.F. Aircraftleasing Meier & Fischer GmbH & Co. KG2.12.2016údajně neoprávněné zapsání letadel do soupisu konkursní podstaty a jejich následné vydražení125,173.999 USD
Pawlowski AG a Projekt Sever s.r.o.3.5.2017údajné zmaření developerského projektu3,13 mld. Kč
Fynerdale Holding19.12.2017údajné pochybení ČR vůči společnosti Fynerdale v souvislosti s trestním stíháním v kauze obchodu s potravinářským mákemcca 2,38 mld. Kč
Diag Human SE a pan Josef Šťáva22. 12. 2017údajné pochybení ministerstva zdravotnictví v průběhu zadávání veřejných zakázek na zpracovatele krevní plazmy a v průběhu rozhodčího řízení1 mld. USD
Alcor3.5.2018údajné bezdůvodné obohacení státu z využívaní pozemků pod pozemními komunikacemicca 483 mil. Kč
Zdroj: MF

Dosud bylo podle údajů MF proti České republice ukončeno 25 arbitráží. Celkem 19 z nich skončilo pro stát úspěšně, tři spory byly ukončeny narovnáním a tři arbitráže ČR prohrála. Nejnákladnější arbitráží byl pro Česko spor se společností CME ohledně znehodnocení investice do televize Nova. Stát v roce 2003 musel firmě zaplatit 10,6 miliardy Kč.

Za právní služby v souvislosti s mezinárodními arbitrážními spory bylo podle údajů MF loni vyplaceno 169,2 miliónu korun, což je v meziročním srovnání nárůst o zhruba třetinu. Nárůst byl podle MF způsoben vývojem u sporů, když se loni osm sporů dostalo do konečné fáze a konala se ústní jednání před rozhodčími tribunály.

"Tato fáze sporu je z pohledu vynaložených nákladů ekonomicky nejnáročnější, neboť je třeba reagovat na neočekávaný vývoj slyšení v podobě argumentů protistrany a doplňujících požadavků rozhodčích tribunálů a jsou kladeny velké nároky na zapojení celého právního týmu zastupujících advokátních kanceláří," uvedlo MF.

Arbitráže jsou většinou výsledkem smluv o ochraně investic z počátku 90. let. Smlouvy byly většinou pro ČR nevýhodné. Ministerstvo financí již delší dobu pracuje na tom, aby tyto smlouvy zanikly. V roce 2009 v létě začal stát vypovídat dvoustranné dohody se státy Evropské unie. Arbitrážní řízení je sice rychlejší a efektivnější než projednání u soudu, stojí ale mnohem více peněz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám