Hlavní obsah

Tvrdík se vrací do vedení evropské CEFC

Aktualizováno

CEFC Europe jmenovala v pondělí své statutární orgány poté, co opět převzala firmu od krizového managementu J&T. Místopředsedou představenstva bude znovu Jaroslav Tvrdík, do vedení se vrací i Marcela Hrdá. Předsedkyní představenstva je jednatelka společnosti Rainbow Wisdom Žen Sia. V pondělí o tom informoval mluvčí CEFC Europe Pavel Bednář.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Místopředseda představenstva evropské CEFC Group Company Jaroslav Tvrdík

Článek

V pětičlenném orgánu je vedle Tvrdíka a Hrdé ještě Štefan Füle a Čchan Čchao-tuo. Z dozorčí rady byli odvoláni Füle a Wang Ming-tchaj, členkou se naopak stala Ming Li.

Minulý týden se investiční skupina J dohodla s čínskou CITIC na prodeji pohledávky v přepočtu 11,5 miliardy korun, které investorům dlužila čínská CEFC. Peníze dorazily v pátek. [celá zpráva]

Číňané pohledávky odkoupili prostřednictvím společnosti Rainbow Wisdom, kterou ovládá CITIC. Právě jednatelka této společnosti stanula i v čele CEFC Europe.

J převzala aktiva CEFC Europe poté, co Číňané v termínu nezaplatili své pohledávky, takový krok měla ujednaný ve smlouvě. J odvolala management CEFC Europe a dosadila své vedení.

CEFC to označila za pokus o nepřátelské převzetí.

Finanční problémy

Čínská CEFC si vybrala ČR jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Má je například v aeroliniích Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, fotbalovou Slavii i stadion v Edenu. Dále je vlastníkem budovy bývalé Živnobanky v centru Prahy.

Ukázalo se ale, že na většinu nákupů si peníze půjčila a kvůli finančním problémům nebyla schopná dluhy uhradit. Část majetku byla v zástavě. Finanční problémy skupiny vyšly najevo poté, co v Číně zmizel šéf CEFC, poradce Miloše Zemana Jie Ťien-ming. Podíl v CEFC posléze převzala čínským státem vlastněná CITIC.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám