Hlavní obsah

ArcelorMittalu hrozí na Ukrajině bankrot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Metalurgickému podniku ArcelorMittal Krivoj Rog zpracovávajícímu místní železnou rudu hrozí poprvé za dvanáct let bankrot. Internetovému serveru Ekonomičeskaja pravda to řekl ředitel podniku Serhij Pličko. Podle něj je důvodem klesající produkce. ArcelorMittal působí také v Ostravě, kde se snaží svoji huť prodat.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ředitel popsal, jak špatná je situace. Ohrožena je i červnová výplata mezd.

„V dubnu jsme měli ztrátu v objemu 600 miliónů hřiven (necelých 500 miliónů korun). Co se týká května, už jsme udělali výpočty a mohu říci, že ztráta bude orientačně 1,5 miliardy hřiven. Za dva měsíce dosáhnou ztráty 2,1 miliardy hřiven, což vyvolává otázku dalšího financování aktuální činnosti,“ dodal Pličko.

Situaci komplikuje fakt, že zaměstnanci železniční pobočky ArcelorMittalu už zahájili stávku za adekvátní pracovní podmínky a zvýšení platu. Vedení stávku považuje za nezákonnou.

Pličko dodal, že kvůli obtížné finanční situaci bude muset být zrušena nejen řada plánovaných projektů, ale také sociální programy.

Zpráva se objevila v době, kdy se ArcelorMittal zbavuje huti v Ostravě kvůli nákupu podniku Ilva v Itálii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám