Hlavní obsah

Inflace zrychlila na 1,9 procenta, zdražují potraviny i tabák

Novinky, tov
Aktualizováno

Meziroční růst spotřebitelských cen v dubnu zrychlil na 1,9 procenta z březnových 1,7 procenta. Rostly především ceny potravin, alkoholu a tabáku. Naopak ceny meziročně klesly v telekomunikačních službách nebo u odívání nebo obuvi, uvedl ve čtvrtek Český statistický úřad. Inflace překonala odhady analytiků, koruna v reakci posílila vůči euru.

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

V dubnu pokračovalo zdražování potravin, například mouka za rok zdražila o 14,4 procenta, vejce o 13,5 procenta a máslo o 10,1 procenta. Ceny alkoholu za rok stouply o 4,2 procenta a tabákových výrobků o 3,5 procenta. Rostly i ceny nájemného, vodného a stočného. Elektřina zdražila o 2,8 procenta.

Zlevnily telekomunikační služby - za rok o dvě procenta, stejný pokles zaznamenaly ceny obuvi a oblečení. Mírně zlevnil zemní plyn - o 0,8 procenta.

Oproti březnu ceny v průměru stouply o 0,3 procenta.

„Současná inflace je plně v souladu s květnovou předpovědí ČNB, ale překonala všechna trží očekávání. Koruna tak na zveřejnění čísel reagovala výrazným posílením pod 25,50 koruny za euro,” řekl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

„Inflace spotřebitelských cen bude v průběhu dalších měsících pomalu zrychlovat. V nadcházejících měsících by se měla dostat přes dvě procenta, v závěru roku však znovu zvolní,” odhaduje ekonom.

„Směrem do dalších měsíců letošního roku je stále pravděpodobnější, že se spotřebitelská inflace bude častěji pohybovat pod, než nad hladinou dvou procent,” soudí analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„Na druhé straně rekordně nízká nezaměstnanost, rekordně vysoká spotřebitelská důvěra a silný reálný růst mezd jsou faktory, které by v domácí ekonomice přeci jen měly udržovat určitý inflační potenciál. Proinflačním rizikem je nově i rostoucí cena ropy,” dodal.

Reklama

Související články

Inflace v eurozóně zpomalila

Meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně v dubnu klesl na 1,2 procenta z březnových 1,3 procenta. Vyplynulo to z odhadu, který ve čtvrtek zveřejnil...

Výběr článků

Načítám