Hlavní obsah

Spor o těžbu lithia se přiostřuje

Právo, Martin Procházka

Spor o to, kdo bude nakonec u Cínovce v Krušných horách těžit lithium, je čím dál ostřejší. Poté, co ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner (za ANO) vypověděl memorandum s australskou společností EMH, vyjádřil naději na těžbu šéf státní firmy DIAMO Tomáš Rychtařík. Jenomže držitelem těžebních licencí je společnost Geomet, kterou australská EMH vlastní.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obec Cínovec

Článek

„DIAMO předpokládá, že v případě prokázání technické reálnosti, ekologické přípustnosti a ekonomické výhodnosti těžby a úpravy lithia bude tyto činnosti realizovat stát,“ sdělil Právu Rychtařík, čímž však popudil zmíněný Geomet.

„Společnost Geomet již vložila více než desetileté úsilí do průzkumu ložiska Cínovec a směřuje k završení přípravných prací a získání příslušných povolení v souladu s českým právním řádem. Po získání nutných povolení k těžbě a zpracování rud bude česká společnost Geomet jako jediná oprávněna k exploataci ložiska v rámci podmínek finálního povolení,“ řekl Právu šéf Geometu Richard Pavlík.

Připomněl, že Geomet je držitelem čtyř průzkumných licencí a dvou předběžných souhlasů ke stanovení dobývacího prostoru, takže má přednostní právo na případnou těžbu. Společnost teď podle Pavlíka kvůli získání povolení finišuje s technickou dokumentací i s podklady pro studii o dopadech na životní prostředí a podklady pro územní a stavební řízení. Součástí dokumentace pro báňskou část projektu bude dopřesňovací vrtný průzkum a poloprovozní metalurgické testy.

Musí dodržet termíny

DIAMO následně své vyjádření doplnilo, když uvedlo, že „zvýšená ingerence (účast) státu by v současné době mohla být založena výhradě na dohodě se společností EMH - Geomet“.

„Průzkumná území jsou povolena do roku 2019, 2020, 2021 a 2022. Pokud společnost EMH - Geomet nevyužije časový prostor, který má k dispozici k provedení ložiskového průzkumu a který bude mít pro zahájení otvírky ložiska a dobývání, domníváme se, že práva k osvojování ložiska Cínovec mohou přejít na stát,“ ozřejmila mluvčí DIAMO Gabriela Úřadníková.

DIAMO dále upozornilo, že stát by k těžbě přistoupil, pouze kdyby studie prokázaly proveditelnost a ekonomickou rentabilitu.

Šéf DIAMO Rychtařík minulý týden v rozhovoru pro Seznamzpravy.cz uvedl, že „firma Geomet dřív neměla zájem o spolupráci se státem“. Pavlík to ale odmítl. „Až dosud nebyla společnost Geomet ani její mateřská firma EMH oslovena ředitelem státního podniku DIAMO s návrhem ke spolupráci v souvislosti s budoucí exploatací a úpravou cínoveckých rud,“ řekl Pavlík Právu. Dodal, že Geomet i EMH stojí o konstruktivní spolupráci se státem i samosprávou za účelem „úspěšného dokončení projektu“.

Anketa

Měl by lithium těžit přímo stát?
Ano
93 %
Ne
5,1 %
Je mi to fuk
1,9 %
Celkem hlasovalo 4498 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Po lithiu láká těžaře i české zlato

Česko zůstává v hledáčku světových těžařů a firem zabývajících se těžbou surovin. Vedle lithia představuje předmět trvalého zájmu také české zlato. V podzemí...

Výběr článků

Načítám