Hlavní obsah

Jméno Lionel Messi je obchodní značka. Slavný fotbalista vyhrál soud

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Argentinský fotbalista a hráč FC Barcelona Lionel Messi vyhrál po sedmi letech soudní spor o možnost registrovat své jméno jako obchodní známku. Informoval o tom ve čtvrtek server BBC.

Foto: Albert Gea, Reuters

Lionel Messi

Článek

Messi usiloval o to, aby mohl své jméno používat jako obchodní známku na sportovní oblečení a další zboží.

Žádost, kterou k Evropskému úřadu pro duševní vlastnictví (EUIPO) podal v roce 2011, však napadla španělská cyklistická značka Massi. Argumentovala, že jména jsou si příliš podobná a mátlo by to zákazníky. Jen někteří lidé by prý dokázali obě jména odlišit.

Podle Tribunálu EU je ale jméno fotbalisty natolik známé, že záměna nehrozí. Fotbalistova sláva podle soudu převažuje nad vizuální a fonetickou podobností se značkou Massi.

„Pan Messi je veřejnosti dobře známou osobou, kterou mohou lidé vidět v televizi a často se o něm diskutuje v médiích,“ dodal soud ve zdůvodnění.

Rozhodnutí padlo pár dní poté, co francouzský fotbalový magazín informoval o tom, že Messi předběhl Portugalce Cristiana Ronalda na pozici nejlépe vydělávajícího hráče. Messi si údajně vydělá ročně 126 miliónů eur (3,2 miliardy korun), zatímco Ronaldo 94 miliónů eur (2,4 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám