Hlavní obsah

Unipetrolu klesl zisk o 89 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrochemický holding Unipetrol, který provozuje největší tuzemskou síť čerpacích stanic Benzina, v letošním prvním čtvrtletí vykázal čistý zisk 322 miliónů korun. To je o 89 procent méně než ve stejném období předchozího roku. Tržby společnosti klesly meziročně o devět procent na 27,2 miliardy Kč. Firma ve čtvrtek o hospodářských výsledcích informovala v tiskové zprávě.

Foto: Unipetrol

Rafinérie společnosti Unipetrol

Článek

Hospodářské výsledky Unipetrolu za první kvartál negativně ovlivnila rostoucí cena ropy, nižší marže rafinérské i petrochemické části a zahájení odstávky v kralupské rafinérii. Na meziroční srovnání mělo také vliv zaúčtování jedné miliardy korun v prvním čtvrtletí roku 2017, která byla kompenzací od pojistitelů za ušlý zisk a škody po výbuchu části zařízení rafinerie v Kralupech nad Vltavou v roce 2016.

Objem zpracované ropy firmě meziročně klesl o čtyři procenta na 1,9 miliónu tun, a to kvůli plánovanému přerušení výroby v rafinérii v Kralupech. Prodej rafinérských produktů meziročně klesl o 14 procent na 1,4 miliónu tun. V petrochemickém segmentu Unipetrol naopak meziročně posílil.

V maloobchodním segmentu vykázal Unipetrol v prvním čtvrtletí provozní zisk 368 miliónů korun, o 39 procent víc než před rokem. „Důvodem je zvýšený prodej pohonných hmot díky rozšiřující se síti čerpacích stanic Benzina a zvyšování výtoče na čerpacích stanicích převzatých od společnosti OMV,” uvedla firma. Postupné převzetí stanic OMV Unipetrol dokončil v letošním v prvním čtvrtletí. Dohromady má Benzina přes čtyři sta pump.

Unipetrol je v Česku jediným zpracovatelem ropy, vlastní největší síť čerpacích stanic Benzina a je jedním z nejvýznamnějších výrobců plastů. Od roku 2005 je společnost součástí polské skupiny PKN Orlen. Čtvrtletní zisk PKN Orlen klesl téměř o polovinu na 1,04 miliardy zlotých (6,3 miliardy korun).

PKN Orlen letos oznámila, že uspěla se svou nabídkou na odkup menšinových podílů v tuzemské firmě. Podíl PKN v Unipetrolu stoupl na více než 94 procent z dřívějších zhruba 63 procent. Akcie Unipetrolu tak mohou být staženy z obchodování na pražské burze.

Reklama

Výběr článků

Načítám