Hlavní obsah

Letadla L-159 z Vodochod dostanou izraelskou bojovou techniku

Novinky, tov

Společnost Aero Vodochody uzavřela smlouvu o technické a obchodní spolupráci na letounu L-159 s Israel Aerospace Industries (IAI). Obě firmy chtějí pracovat na dalším vylepšení letadla a posílit jeho pozici na trhu lehkých bitevníků, uvedl v úterý mluvčí Aera Tobiáš Tvrdík.

Foto: Aero Vodochody/Katsuhiro Tokunaga

Letouny L-159 a L-39CW od Aero Vodochody

Článek

Stroje L-159 létají v rámci společných operací NATO a plní role v pokročilém bojovém výcviku i v reálných bojových misích.

„Společně s IAI bude Aero připravené nabídnout letoun s nejlepší dostupnou technologií. Podepsáním dohody s IAI jsme se spojili se silným mezinárodním partnerem, jenž navíc disponuje přístupem k novým potenciálním zákazníkům,“ řekl šéf Aera Giuseppe Giordo. Šéf IAI Joseph Weiss uvedl, že spolupráce s Aerem firmě otevírá nové možnosti tím, že kombinuje prověřené vlastnosti letounu L-159 s novými inovativními systémy IAI.

V rámci vylepšení letoun vybaví nejmodernějším víceúčelovým radarem pro všechny druhy počasí, denní a noční provoz. Stroj také může nést širokou škálu standardní výzbroje NATO včetně raket typu vzduch-vzduch a vzduch-země a laserem naváděných pum.

Aero, které je největším výrobcem letecké techniky v Česku, patří investiční skupině Penta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám